Zabava

Rok Lunaček: Sem samo 'starš'

Eva Jandl
20. 5. 2021, 06.59
Deli članek:

Kot avtor se podpisuje pod številne uspešnice, ki jih prepevajo slovenski pevci in pevke. Kako se loti pisanja in kdo odloča, ali bo pesem ostala ali bo pozabljena?

Boštjan Tacol
Rok Lunaček pesmi spusti v svet, tam pa zaživijo svoje življenje.

»SEM SAMO ’STARŠ’« Avtorji smo nekakšni starši skladbe, pojasnjuje Rok. »Čez čas pa pesmi odidejo v svet in tam ostanejo. Tako kot na primer pesem Romeo in Julija, ki že dolgo živi svoje življenje mimo mene,« je povedal o pesmi, ki je po 20 letih dobila tudi videospot in je še kako živa. 

Pevec in frontman skupine Flirt je že nekaj časa izjemno priljubljen kot pisec besedil za naše pevke in pevce, saj so njegova besedila zelo osebne in čutne narave. Več pevcev je že povedalo, da mu nekako uspe ubesediti njihova lastna čustva – tako je napisal besedila na primer za pevko Alyo, za skupini Mambo Kings in Zvita feltna, pa Heleno Blagne, BQL, Klemna Bunderlo ... Vseh je toliko, da jih niti ne moremo našteti. Roka smo vprašali, kakšen je proces pisanja besedil – se pisanja loti po urniku, metodično, ali ga pesem nekako »tišči«, da jo mora dati iz sebe? »Odvisno. Oboje se dogaja. Slednje, ko te pesem 'tišči', je najlepši trenutek. Spontano, sama od sebe se prilepi na nek trenutek časa. So pa tudi pesmi, ki jih pišeš bolj obrtniško, lahko izredno lepe. Ni nekega pravila. Kot ni pravila, kaj je komu všeč; vse bolj ugotavljam, da pesmi živijo svoje življenje,« pravi Rok.

ODLOČAJO LE IN SAMO LJUDJE

Pesmi lahko seveda promoviramo, ene bolj, druge manj; a na koncu, ko mine dovolj časa, se zares vidi, katera bo ostala večna in katera ne, še meni Rok. »Tukaj pa odločajo ljudje in samo ljudje. In prav je tako.«