V parlamentu

FOTO: Kraljica po moževi smrti spet na spregled, a nikakor tako prejšnja leta

L.K.
11. 5. 2021, 13.19
Posodobljeno: 11. 5. 2021, 13.43
Deli članek:

Slovesnost je zaradi pandemije novega koronavirusa bila okrnjena.

Profimedia
Namesto v kočiji v avtomobilu

Britanska kraljica Elizabeta II. je danes opravila eno od večjih javnih zadolžitev po smrti princa Filipa, ko se je udeležila odprtja parlamenta. Več desetletij jo je na tej poti spremljal pokojni vojvoda edinburški.

Slovesnost, ki sicer slovi po pompoznosti, je bila razmeram v svetu primerno okrnjena. 95-letni monarhinji sta ob strani stala princ Charles in njegova izbranka Camilla Parker Bowles, pred zasedanjem pa so lahko prisotni prisluhnili kraljičinemu govoru.

Profimedia
Princ Charles in Camilla

Valižanski princ je svojo mater ob teh priložnostih spremljal decembra in oktobra leta 2019 ter junija 2017, ko je njegovemu očetu dva meseca pred upokojitvijo od dolžnosti načrte prekrižala infekcija, piše britanski BBC.

Kraljica je namesto s kočijo potovala z avtomobilom, poslanci in člani lordske zbornice pa so morali nositi zaščitne maske. Obvezno je bilo tudi testiranje. Gostov ni bilo: tako je namesto več kot 600 udeležencev bilo prisotnih le 108 ljudi.

Profimedia
Okrnjena zasedba

Poleg častne straže je umanjkala tudi vojaška godba. Kraljica Elizabeta II. ni nosila težke imperialne krone; ta je namesto na njeni glavi počivala na blazini v njeni bližini, kot je bilo tudi leta 2019. Monarhinja jo je nazadnje nosila leta 2016.