Po 25 letih

Na ogled obleka, ki je Diani uničila življenje

Nejc Simšič
30. 4. 2021, 06.52
Posodobljeno: 30. 4. 2021, 09.06
Deli članek:

Z letošnjim poletjem bo v Kensingtonski palači znova na ogled poročna obleka, v kateri je Diana prisegla večno zvestobo svojemu izbrancu, princu Charlesu. Mnogi so presenečeni in v posmehu prepričani, da je prav to obleka, ki je pokojni princesi zagrenila življenje.

Profimedia
Slovita poročna obleka princese Diane iz leta 1981 po 25 letih spet na ogled javnosti.

Skoraj 25 let je minilo, odkar so si oboževalci pokojne princese nazadnje lahko obleko ogledali v živo, zeleno luč za razstavo pa sta tokrat prižgala njena sinova, William in Harry.

Spomnimo, princesa Diana in britanski prestolonaslednik, princ Charles, sta se poročila 29. julija 1981, razkošna obleka pa je bila del ceremonije ob veselem dogodku. Po skoraj četrt stoletja bo zdaj ob dovoljenju princev Williama in Harryja znova na ogled javnosti v Kensingtonski palači v Londonu. »To je zelo lepa poteza Dianinih sinov, saj bosta vojvoda Cambriški in vojvoda Susseški s tem osrečila mnoge privržence pokojne matere. Gre za zelo poseben kot, ki je prava umetnina, skrojena iz svile in tafta,« je povedala znana britanska poznavalka dvora. A se pojavljajo tudi nasprotniki te razstave, ki so prepričani, da je prav ta obleka Diani spremenila življenje na slabše in zaradi katere je njeno življenje na koncu ugasnilo.

Profimedia
Da bosta mamino obleko dala na razstavo, sta se odločila princ William in Harry.

VRTOGLAVA VREDNOST KREACIJE

Ne glede na vse je slavna poročna obleka del kraljeve zgodovine, saj se je zapisala v večnost. Prekrita je bila z deset tisoč perlami, pod njo je princesa nosila životec iz 90 metrov tila, ki je bil kasneje obrezan in oblikovan. Nekaj dni po poroki je bil Dianini mami za obleko izdan račun – danes bi bila vrednost izdelave in materiala ocenjena na približno 40 tisoč evrov. »Ja, obleke ni plačala kraljeva družina, ampak Dianini starši,« je še dodala poznavalka dvora, ki verjame, da bo obleka na razstavi pravi hit. »Naša poletna razstava v Kensingtonski palači bo pod žaromete znova postavila nekatere od največjih talentov britanskega dizajna, katerih delo je bilo ključno za oblikovanje vizualne identitete kraljeve družine v 20. stoletju,« so sporočili iz palače.

Dianina poročna obleka je bila nazadnje na ogled na voljo leta 1995, kasneje pa je bila shranjena v princesinem domovanju iz otroštva, v Althorpu. Odprtje poletne razstave bo na neki način sovpadalo z dnem, ko bi pokojna princesa praznovala 60. rojstni dan.