Dobro zna izkoristiti vsak trenutek

Mihi Vodičarju in njegovi Kristini zdravniki napovedali še enega fantka

Andreja Comino / Revija Zarja Jana
2. 5. 2021, 20.08
Posodobljeno: 2. 5. 2021, 20.32
Deli članek:

»Rad se prepuščam toku življenja. Doslej me je že tolikokrat presenetilo, da sem lahko samo hvaležen za vse lepo in dobro. Seveda pa ne posedam križem rok, temveč me kar razganja od ustvarjalne energije,« pravi dvakratni svetovni prvak v standardnih in latinskoameriških plesih Miha Vodičar, ki se je kljub posebni situaciji dobro znašel in je razprodan plesni pedagog.

Zarja Jana
Oskar je njegovo veliko veselje in navdih. Uživa v igri z njim in komaj čaka, da se bo družini pridružil nov družinski član.

Svoje bogato znanje z veseljem in ljubeznijo predaja naprej po vsej Evropi, doma pa velikokrat zapleše po željah žene Kristine, ki o plesu nima pojma, zato pa se ujameta v številnih drugih ritmih. Predvsem v skrbi za ljubkega 15-mesečnega sina Oskarja, ki bo že sredi poletja postal starejši brat.

»Od malega sem bil zelo živahen otrok. Mama pravi, da sem se nekoliko umiril šele, ko sem se pošteno zdivjal. Zato so bile ure plesa kot nalašč zame. Užival sem na treningih, pa tudi pozneje na tekmah. V več kot 25 letih kariere mi je dal ples res veliko lepega: počnem to, v čemer uživam, spoznal sem izjemne ljudi z vsega sveta, veliko potoval, pa tudi osebnostno in profesionalno rasel, se naučil sprejemati tako vzpone kot padce, si postavljati cilje, biti discipliniran, garati za rezultate, pa tudi uživati v svojih dosežkih,« pravi Miha, ki se je pred leti poslovil od treningov in tekmovanj na vrhunski ravni.

Vrhunski ples je garanje 

Potem ko sta z Nadiyjo Bychkovo postala svetovna prvaka, sta še nekaj časa trenirala in tekmovala, nato pa je Nadiyja zanosila in Miha je sprva razmišljal o nadaljevanju kariere. Vendar bi moral z novo partnerico spet začeti od začetka. Prizna, da mu je zmanjkalo motivacije za to. Pa še časa za študij. Ob plesu je namreč študiral ekonomijo, a je bil tempo za vse prehud. Vesel je bil, če je bil doma vsaj petdeset dni na leto. In tako je žrtvoval tisto, kar se mu je takrat zdelo najbolje – študij. Da je lahko plesal in se učil, je moral od svojega 16. leta delati, saj je ples drag šport, ki mu ga samo starši niso (z)mogli financirati. Vendar mu nikoli ni bilo nič težko. Vedno si je zastavljal nove cilje – kljub slabim pogojem za plesalce v Sloveniji, saj je bil v slovenski vojski zaposlen le kratko obdobje, ves čas pa se je moral dokazovati z najvišjimi naslovi in so ga mnogi drugi športniki prehitevali po levi in desni; ples namreč ni olimpijski šport, olimpijske kategorije pa so imele prednost pri zaposlovanju. Vendar ni nikoli izgubil optimizma. »V plesu uživam in sem vesel, da lahko od njega tudi živim. Vendar pa je treba biti pripravljen na trdo delo po vsej Evropi, velikokrat kaj narediti tudi zastonj, da se ti potem odprejo vrata,« pravi. Uradno se ni nikoli poslovil od uspešne plesne kariere, temveč je spontano prešel med trenerje in koreografe.

Trener v več državah 

»Sem trener profesionalnih športnih plesalcev slovenske reprezentance, dva kluba treniram v Italiji, pa na Hrvaškem, enega na Dunaju, v Gradcu, na Slovaškem ... Odgovoren sem za skoraj trideset vrhunskih športnih plesalcev. Ne glede na razmere moram z njimi redno delati, jih zastopati in voditi njihovo kariero. Redno spremljam njihov napredek, aktivnosti, načrtujem treninge in tekme,« pove Miha, ki z užitkom vodi tudi sekcijo standardnih in latinskoameriških plesov pri Boleru, kjer z največjim užitkom svoje znanje prenaša na otroke. V teh posebnih razmerah seveda njegovo delo še zdaleč ni preprosto. Poskuša se znajti na vse načine, ves čas hodi na testiranja za covid, urediti mora veliko papirologije, da sploh lahko potuje v tujino. Veliko treningov je imel po spletu, saj je bilo prepovedano druženje in tudi plesalci, ki sicer plešejo v paru, niso smeli trenirati skupaj, saj niso iz istega gospodinjstva ... 

Samozavestna Kristina z drugega planeta

Ples pa je postavnemu mladeniču pomagal najti tudi ljubezen, četudi njegova Kristina ni iz plesnega sveta. Spoznala sta se preko skupne kolegice, plesalke. »Z Anžetom Škrubetom sem plesal na Severinini turneji po celi regiji nekdanje skupne države. S plesalci smo se ujeli in se po koncu turneje dogovorili, da gremo na Severinin koncert. Ta je bil 17. maja 2014. Kolegica je s seboj pripeljala prijateljico Kristino, in ta me je v hipu navdušila s samozavestjo, zgovornostjo, jasnimi življenjskimi cilji, energijo ... Čeprav sva iz povsem drugih svetov, sva se hitro ujela. Ona se, razen nekaj poskusov v otroštvu, ni nikoli ukvarjala s športom,« pripoveduje Miha. Povabil jo je na zmenek na klopco pod Cekinovim gradom. Pogovarjala sta se do štirih zjutraj, sam pa je naslednji dan, pravzaprav čez dve uri, moral na pot v Pariz. Hitro sta ugotovila, da podobno razmišljata in gledata na življenje. Všeč mu je bila tudi njena ambicioznost. Končala je mednarodni magisterij na ekonomski fakulteti in točno vedela, kaj si želi. Že kmalu je šla Miho gledat na prvenstvo v Latvijo, tam je postal svetovni prvak. Tako njeno prvo srečanje s plesom ne bi moglo biti boljše, kajti prej se ji še sanjalo ni o njegovem svetu. Malo za šalo malo zares ga je zbadala, da je imela še pred njim diplomo iz plesa – v plesni šoli Bolero. Vendar pa s svojim dragim le redko pleše, saj se ob njegovi vrhunskosti težko sprosti.

Zarja Jana
Simpatični in pozitivni Miha Vodičar ne slovi samo po svoji plesni virtuoznosti, temveč tudi po nalezljivi dobri volji.

Zaročni prstan v osvetljeni škatlici

Po štirih letih ljubezni jo je zaprosil za roko. »Za zaroko sem izbral isti sprehod v Tivoli in isto klopco. Kupil sem penino, dva plastična kozarca, priskrbel osvetljeno škatlo za prstan, vendar Kristina ni želela na sprehod, češ da jo bolijo noge. Komaj sem jo prepričal, da se mi je pridružila ... Ko pa sem izrekel usodno vprašanje, je seveda izstrelila, da se bo poročila z mano,« se spominja vrhunski plesalec. Pred dobrima dvema letoma in pol sta to tudi storila. Obred je bil v romantičnih Goriških brdih s sto svati. Medene tedne sta preživela na Maldivih, saj oba rada potujeta. Kmalu za tem, ko sta se začela pogovarjati o dojenčku, ga je Kristina razveselila z novico o nosečnosti. »Vesel sem, da sem bil lahko poleg, kolikor sem bil le lahko. Tako na pregledih kot pri porodu. To bi priporočal vsakemu očetu,« pove Miha, ki uživa v očetovstvu.

Kmalu drugič očka

Miha je čare očetovstva okusil pri 31 letih in to je bila zanj ena najbolj naravnih stvari. Ni ga skrbelo, kako bo sina previjal, hranil, po mislih mu je švigalo le, ali bo imel dovolj časa zanj, kajti njegovo delo poteka popoldne, veliko je na poti. Vendar so bile skrbi odveč, odkar se je Oskar rodil, je z njim eno samo veselje. Po očku je podedoval živahnost, radovednost, zvedavost, pa tudi ljubezen do plesa. Že zdaj uživa, kadar mu starša predvajata glasbo. Pa ne otroških pesmic, temveč velike uspešnice iz zlate dobe Hollywooda. Tako Miha kot Kristina si nista želela, da bi bilo med enim in drugim otrokom veliko razlike. Drugi otrok se jim bo pridružil kmalu. »Tudi tokrat so nama zdravniki napovedali fantka. Novega družinskega člana se že zelo veselim. Nanj se ne bova posebej pripravljala, saj nama je veliko oblačil in druge otroške opreme ostalo še od Oskarja. Zdaj je najina glavna skrb urediti otroško sobo. Vesel sem, da je Kristina tako dobra mama in žena. Skupaj sva dober tim. Tudi v teh posebnih razmerah, pa ne samo zaradi epidemije, temveč tudi njene rizične nosečnosti, zaradi katere mora biti na bolniškem dopustu in tudi ni mogla prisostvovati nastajanju tele zgodbe,« pove plesalec, ki si poskuša vse v življenju narediti zabavno in pozitivno. Trudi se ujeti pozitivno energijo. »Če sem zaskrbljen, privlačim skrbi, če pa poskušam misliti dobro, postanem aktiven in vse je čedalje boljše. Ni me strah, da se bo zgodilo kaj slabega. Če si odprt za dobro, se ti to tudi dogaja,« je prepričan. Dobro zna izkoristiti vsak trenutek in tako se je neznansko veselil tudi časa z družino med velikonočnimi prazniki. 

Več zanimivih vsebin si preberite v novi izdaji revije Zarja Jana.

Zarja Jana
naslovnica