Oskarji 2021

Smetano pobrala Dežela nomadov, na čelu s Frances McDormand

S.R./STA
26. 4. 2021, 07.29
Posodobljeno: 26. 4. 2021, 07.51
Deli članek:

Dežela nomadov režiserke Chloe Zhao je zmagala v katergorijah za najboljši film, najboljšo režijo in glavno žensko vlogo, ki jo je odigrala Frances McDormand.

Profimedia
Frances McDormand v Deželi nomadov.

Letošnja podelitev oskarjev je bila zaradi pandemije nekoliko posebna, saj je glavna podelitev potekala na lokaciji železniške postaje Union Station, del so jo zaprli zaradi podelitve, del pa je še vedno deloval nemoteno. Pravila igre pa so bila kot na snemanju filma. Ko snemamo, ni mask, ko se snemanje konča, si nadenemo maske, je povedala ena od podeljevalk, igralka Regina King. Letošnje oskarji si je zaradi pandemičnih razmer okoliščinam ustrezno zamislil vodja producentske ekipe Steven Soderbergh.

Prizorišče ni bilo zelo glamurozno, a zdi se, da so bili prisotni zelo veseli, da so tam v živo. Veliko nominirancev se je javljajo še iz Londona in Pariza. Igralka Glenn Close je pred podelitvijo povedala, da je zdaj prvič po letu in pol v velikem mestu in da je presrečna, da vidi kolegice in kolege. Sicer pa je nagrada za režijo romala v roke režiserke Chloe Zhao, ki je po Kathryn Bigelow postala šele druga ženska v zgodovini oskarjev s tem laskavim priznanjem.

Profimedia
Nagrajenki Frances McDormand in Chloe Zhao.

Frances McDormand, glavna zvezda Dežele nomadov, je vse pozvala, da si film o sodobnih nomadih, tudi žrtvah gospodarske krize, ko bo čas, ogledajo v kinih, z ramo ob rami, kar si zaslužijo tudi vsi drugi filmi. Dežela nomadov o ženski, ki se, ko takorekoč ukinejo njeno mesto, s kombijem poda po državi in opravlja sezonska dela, je veljala tudi za enega glavnih favoritov na letošnjih oskarjih. McDormandova, ki je ob prejemu nagrade za najboljši film tulila v luno kot volk, je skupaj prejela že tri oskarje za glavno žensko vlogo. Pred današnjim še za Fargo in film Trije plakati pred mestom.

Chloe Zhao je ob prejemu kipca povedala, da verjame, da so ljudje ob rojstvu dobri. "Vedno sem v ljudeh iskala dobro. Ta nagrada je za vsakogar, ki je imel vero in upanje, da je vztrajal v dobrem. To je za vas," je povedala.

Za oskarja za najboljši film se je potegovalo osem naslovov, poleg zmagovalnega še Mank, Obetavna mladenka, Oče, Juda in črni mesija, Minari, Zvok metala in Sojenje čikaški sedmerici.

Profimedia
Triinosemdesetletni Hopkins, ki je najstarejši dobitnik v tej kategoriji, se podelitve ni udeležil niti se ni javil z druge lokacije.

Hopkins drugič

Oskarja za glavno moško vlogo je prejel Anthony Hopkins za film o demenci Oče. Hopkins, ki je v preteklosti oskarja že prejel za svojo vlogo Hannibala Lecter v filmu Ko jagenjčki obmolknejo, se podelitve ni udeležil.

Oskarja za najboljši mednarodni film je dobila danska črna komedija Nažgani Thomasa Vinterberga.

Oskar za najboljšo moško stransko vlogo je šel v roke Daniela Kaluuye za film Juda in črni mesija, v kategoriji za najboljšo žensko stransko vlogo je slavila Youn Yuh Jung, ki je nastopila v južnokorejskem filmu Minari.

Oskarja za najboljši scenarij je prejela Emerald Fennel za film Obetavna mladenka. Nagrado za prirejen scenarij sta prejela Florian Zeller in Christopher Hampton za film Oče.