Zvita feltna

»Večkrat igramo barabe in našim oboževalkam je to všeč«

Eva Jandl
23. 4. 2021, 21.33
Deli članek:

Poklepetali smo z Blažem Gecem, pevcem priljubljene skupine Zvita feltna, ki letos praznuje 15 let, v tem času pa se je zamenjalo kar 25 članov! Povedal je, kakšne bodo zabave po koncu korone, in z nami delil svoja opažanja o upadu gibalnih sposobnosti otrok, saj je Blaž po poklicu učitelj športa v osnovni šoli.

osebni arhiv
V zadnji postavi Zvita feltna igra pet let, skupina pa obstaja že 15 let.

Izdali ste novo pesem Dama in baraba. Je torej res, da lepa dekleta ljubijo barabe?

V resnici se pogosto izkaže, da to drži. Mi v videospotih večkrat igramo barabe in našim oboževalkam je to všeč. V resnici pa nismo take barabe, kot je videti v videu. (smeh)

Kmalu boste praznovali 15 let. Kako bo potekalo praznovanje glede na trenutne koronarazmere, kaj pripravljate?

Zvita Feltna letos praznuje 15. obletnico. Še vedno načrtujemo velik koncert, a ga bomo glede na trenutne razmere težko izpeljali. Vsekakor pa jeseni prihaja nov album, na katerem bodo zbrani vsi največji hiti zadnjih let in tudi nekaj novih, še neslišanih skladb. Praznovanje 15. obletnice začenjamo s skladbo Dama in baraba, ki je popolnoma v našem stilu, letos pa bomo gotovo izdali vsaj še en singel z videospotom.

osebni arhiv
Kot pravijo, se pogosto izkaže, da lepa dekleta res ljubijo barabe.

Znani ste kot bend »za žur« v latinskih ritmih. Kakšne bodo zabave in koncerti, ko bodo spet dovoljene? Pogrešate oder? Pred ukrepi ste igrali tri dni na teden. Kako ste se navadili, da ste med vikendi kar doma?

Mi res že nestrpno čakamo vrnitev na oder. Manjkajo nam koncerti in druženje, predvsem pa nam manjka naše občinstvo. Smo večni žurerji, zato se še vedno nismo navadili, da vikende preživljamo doma. Pričakujemo, da bo letošnja poletna sezona kljub ne preveč obetavnim napovedim tudi koncertno obarvana in da bomo ponovno spet zabavali ljudi po vsej Sloveniji. Prepričani smo, da bodo zabave po koncu korone enake kot prej, mogoče še celo bolj divje. Ljudem manjka druženje, redno prejemamo sporočila naših sledilcev na družbenih omrežjih, ki nas sprašujejo, kdaj bomo začeli igrati. Mi smo že v nizkem startu. (smeh)

V tej postavi ste zadnjih pet let, koliko članov pa se je zamenjalo v teh 15 letih? Bodo obletnico z vami praznovali vsi?

Naša zgodovina je zelo pestra, saj se je v 15 letih v skupini zamenjalo kar 25 članov. To je svojevrsten rekord na slovenski glasbeni sceni. Smo pa zelo ponosni na to, da smo prav z vsemi nekdanjimi člani ostali v prijateljskih odnosih in da nas podpirajo pri našem glasbenem ustvarjanju. Na koncertu ob 10. obletnici smo že zbrali vse nekdanje člane, ki so tudi zaigrali z nami na odru. Prepričani smo, da se bodo z veseljem odzvali tudi vabilu na 15. obletnico, če jo bo mogoče organizirati. Ostajamo pozitivni tudi glede tega. Poudariti pa je treba, da se je bliskovit vzpon skupine začel, ko smo se našli fantje, ki v zasedbi delujemo še danes.

Revija Zvezde
Blaž Gec je učitelj športa in pravi, da je upad gibalnih sposobnosti pri otrocih zelo skrb vzbujajoč.

Ste bend, ki se je veliko družil tudi zasebno, na nedeljskih izletih in nogometnih tekmah. Kako ste se družili v času ukrepov? Pa zdaj, ste se že odpravili skupaj na kakšen izlet?

Res je, smo pravi prijatelji tudi v prostem času in se radi družimo. Tudi v tem času se naša druženja niso prenehala, včasih prek videokonferenc, nekajkrat pa tudi v živo. Težko je ljudem prepovedati druženje, še posebej takim, kot smo mi. Ob odprtju teras lokalov smo se takoj odpravili na sestanek, ki je trajal nekaj ur. Glede na to, da smo vsi štirje tudi navdušeni športniki, upamo, da bomo kmalu lahko odigrali tudi kakšno nogometno tekmo.

Še vedno opravljate delo učitelja telovadbe v osnovni šoli? Ste bili med karantenami v stiku z učenci?

Da, še vedno sem učitelj športa in sem zelo vesel, da imam službo tudi v tem času, ko glasbenikom ni dovoljeno nastopati. Rad imam šport in otroke, moj poklic pa me zelo veseli. Lahko rečem, da imajo tudi učenci radi mene, pri tem pa gotovo pomaga tudi to, da sem pevec Zvite feltne. (smeh) Poleg glasbe je bil šport pri meni vedno na prvem mestu. V šoli se striktno držimo vseh ukrepov glede epidemije, zato smo večji del letošnjega šolskega leta preživeli pred ekrani. Učence je bilo kar težko motivirati za delo, saj se pouk na daljavo ne more primerjati s poukom v šoli. Ob vrnitvi v šolo je bilo opaziti nasmejane obraze, saj smo tako učitelji kot tudi učenci že nestrpno čakali na pravi pouk. Seveda pa smo bili predvsem veseli, da smo po dolgem času spet lahko videli drug drugega tudi v živo in poklepetali.

Kako je torej z osnovnošolci, so res izgubili veliko gibalnih sposobnostih, kot slišimo, kaj vi opažate?

Ravnokar na šoli izvajamo meritve za športnovzgojni karton za letošnje šolsko leto in rezultati niso nič kaj obetavni. Upad gibalnih sposobnosti je ogromen in zelo skrb vzbujajoč. Največji upad opažamo pri vzdržljivosti in moči, šepa pa tudi koordinacija. Upam, da smo pouk na daljavo zaključili in bomo lahko otroke ponovno vrnili v stare tirnice, saj bo v nasprotnem primeru škoda nepopravljiva.

osebni arhiv
Člani Zvite feltne so športniki in komaj čakajo, da se bodo spet zapodili na nogometno zelenico.