počaščen

Velika čast za Alfija Nipiča - dobil bo svoj muzej!

Eva Jandl
22. 4. 2021, 20.50
Posodobljeno: 22. 4. 2021, 22.00
Deli članek:

Legendo slovenske zabavne in narodnozabavne glasbe Alfija Nipiča (67) je doletela velika čast: še za časa življenja bo dobil svoj muzej v nekdanji osnovni šoli, kjer so pred 35 leti snemali film Moj ata, socialistični kulak.

Osebni arhiv
Zlate plošče je dobil v času Avsenikov, za milijonske prodaje na nemško govorečem trgu.

Vedno prijazni in klepetavi Alfi Nipič nam je povedal, da je občina Pesnica, kjer z družino živi že štiri desetletja, sama predlagala ureditev muzeja, ki bo posvečen prav njemu. »Bil sem zelo presenečen in počaščen, zdi se mi zdi zelo simpatično, sicer pa ima kar nekaj pomembnih glasbenikov pri nas že svoja obeležja,« je skromno dejal. Muzej, posvečen njegovim dosežkom in bogati karieri, naj bi bil v prostorih nekdanje osnovne šole v Jarenini, kjer so sicer leta 1986 po scenariju Toneta Partljiča snemali danes kultni film Moj ata, socialistični kulak. Kot nam je povedal glasbenik, je od predloga sicer minilo že nekaj časa, občina pa zdaj čaka na evropska sredstva, da bi projekt izvedli že v prihodnjem letu. »Razstavljeni bodo listine in spominki, ki sem jih prejel kot član ansambla Avsenik ali osebno. Tako bodo na ogled moje zlate plošče, fotografije z domačih in tujih turnej. Dal jim bom stvari, ki se jih je v 60 letih moje glasbene kariere nabralo res zelo veliko in so zdaj razstavljene po hiši, nekaj v dnevni sobi, nekaj drugje. Imam 16 zlatih plošč, ki smo jih Avseniki dobili za milijonske prodaje v nemško govorečih deželah, ogromno nagrad, razna priznanja, odlikovanja. Imam na primer zlati grb mesta Maribor, viktorja za življenjsko delo, naziv častnega občana Pesnice, red za zasluge, ki mi ga je vročil predsednik Borut Pahor, pa nagrade s festivalov – osemkrat sem zmagal na Veseli jeseni, imam zlati klopotec, pred leti sem prejel odlikovanje na avstrijski estradi, v Avstraliji sem prejel zlati mikrofon slovenskih radijskih postaj, v Ameriki – na gostovanju z Avseniki – odlikovanje od guvernerja države Ohio, pa priznanje direktorja Berlinske filharmonije … Teh nagrad in priznanj je res ogromno.«

Osebni arhiv
Glasbenik je živa legenda, igral je po vsem svetu.

KMALU TUDI BIOGRAFIJA

Sicer je Alfi poleg popotniške televizijske oddaje, ki jo redno snema, ravnokar tudi dokončal svojo biografijo. »Ravno prej mi je oblikovalec sporočil, da bo v knjigi kar 270 slik, a jaz zapisano rad argumentiram s fotografijo. Uvod za knjigo je napisal Tone Partljič, končana pa naj bi bila sredi meseca maja in nato gre v tisk,« je ponosen.