Slovo od princa Filipa

Vse sočne podrobnosti o kraljevskem pogrebu leta

N.S.
19. 4. 2021, 20.20
Posodobljeno: 19. 4. 2021, 21.53
Deli članek:

V Združenem kraljestvu so v soboto popoldne na zadnjo pot pospremili princa Filipa, moža kraljice Elizabete II., ki je umrl v 100. letu starosti. Pogrebno slovesnost je po vsem svetu spremljalo na milijone ljudi. Razkrivamo sočne podrobnosti pogrebne slovesnosti.

Profimedia
Med princema Williamom in Harryjem je hodil bratranec Peter Phillips, ki se je v znak spoštovanja večkrat umaknil korak nazaj.

Več milijonov gledalcev si je ogledalo pogrebno slovesnost na gradu Windsor, ki je trajala več ur. Čeprav je bil na slovenski televiziji prenos le od začetka pogrebnega sprevoda, je na tujih televizijah slovesnost trajala že ure prej, v živo iz gradu.

Med prenosom pogrebne slovesnosti so se mnogim porajala številna vprašanja, ki vam jih zdaj razkrivamo. Pogreb se je začel s sprevodom krste pokojnika iz gradu do kapele sv. Jurija. Na željo pokojnega Filipa je potekal brez državniških časti, kljub temu pa je bilo na dogodku vključenih okoli 730 pripadnikov vojaških enot, konjenikov in kraljeve garde. Krsto pokojnega so prevažali v posebnem pogrebnem vozilu znamke Land Rover, ki ga je pomagal oblikovati pokojni princ. Celotno slovesnost je princ Filip načrtoval sam, od izbora orkestra, predstavnikov vojaških enot, ki so stali ob poti pogrebnega sprevoda, in vozila za krsto do podrobnosti, kot so medalje in odlikovanja, ki so bili postavljeni na oltar med obredom. Natančno je bil določen vrstni red, kako so žalujoči na osemminutni poti do kapele hodili za krsto: prva sta hodila princ Charles in princesa Anne, za njima sta bila princ Edward in princ Andrew, v tretji vrsti je bil sin princese Anne, Peter Philips, ob njem na vsaki strani pa sta bila sinova princa Charlesa, princ Harry in princ William. Za pogrebnim sprevodom se je ob zvokih himne v bentleyjevi limuzini peljala kraljica Elizabeta II. v družbi svoje dvorne dame in velike zaupnice, Lady Susan Hussey, ki je tudi botra princa Williama.

SOLZNE OČI VSEH 30 GOSTOV

Točno ob 16. uri po srednjeevropskem času so s streli naznanili minuto molka, s katero so se pokojnega princa spomnili po vsej državi. Streli so odjeknili vsako minuto med osemminutnim sprevodom in tudi ob koncu. Pogrebno slovesnost v kapeli sv. Jurija je vodil dekan Windsorja David Conner, sodeloval pa je tudi vodja anglikanske cerkve, canterburyjski nadškof, Justin Welby. Conner je v uvodu povedal, da je bilo prinčevo življenje »blagoslov za vse nas«. »Navdihoval nas je s svojo neomajno zvestobo naši kraljici, s služenjem narodu in Commonwealthu s svojim pogumom, trdnostjo in vero.« Udeleženci pogreba so upoštevali pravila za preprečevanje širitve virusa, nosili so maske in ohranjali medsebojno razdaljo. Na pogrebu, ki je potekal ob spoštovanju ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, je lahko bilo navzočih le 30 ljudi.

Profimedia
Vsak član kraljeve družine ima svojo zastavo. Zastava princa Filipa je sestavljena iz štirih slik – eno četrtino predstavlja zastava Danske, drugo njegove grške korenine, tretjo simbol njegovega priimka Mountbatten, zadnja četrtina pa njegovo pozicijo vojvode Edinburškega v Združenem kraljestvu.

OBLEGANI PRINC HARRY

Na pogrebu so bili vsi Filipovi najožji sorodniki – poleg vseh štirih otrok tudi vsi vnuki, William, Harry, Zara Tindall, Peter Phillips, princesi Eugenie in Beatrice ter otroka princa Edwarda, Louise in James, ter njihovi možje in žene: Charlesova soproga Camilla, Timothy Laurence (mož princese Anne), Sophie, vojvodinja Wesseška (žena princa Edwarda), Catherine, vojvodinja Cambriška (žena princa Williama), Mike Tindall (mož Filipove vnukinje Zare), Edoardo Mapelli Mozzi (mož princese Beatrice) in Jack Brooksbank (mož princese Eugenie). Poleg tega je kraljica izbrala še nekaj Filipovih prijateljev in sorodnikov, pri čemer se je menda trudila, da bi med predpisano trideseterico vključila čim več vej njegovega in svojega (širokega) sorodstva. Pogreba se ni udeležil niti britanski premier Boris Johnson, ki je svoje mesto raje prepustil članom kraljeve družine. Manjkala je le žena princa Harryja, Meghan, ki je zaradi nosečnosti ostala v ZDA. Po navedbah virov blizu vojvodinje Susseške si je pogreb ogledala po televiziji. Harry je na londonsko letališče Heathrow prispel okoli 13. ure po lokalnem času v nedeljo. Zaradi posebnega dovoljenja vlade se je lahko udeležil pogreba, čeprav v državi veljajo strogi karantenski ukrepi za prišleke iz tujine. V karanteni je bil le nekaj dni. Posebna čast je pripadla tudi Filipovemu dolgoletnemu osebnemu tajniku, brigadirju Archieju Millerju Bakewellu, ki je s Filipovimi najbližjimi, njegovim osebnim stražarjem, dvema pažema in osebnima služabnikoma, hodil za krsto od gradu Windsor do bližnje kapele sv. Jurija, kjer so princa pokopali. S pogrebom se je na Otoku končalo tudi osemdnevno državno žalovanje, ki je nastopilo po smrti princa Filipa 9. aprila. Državljani so se ga v soboto ob 16. uri spomnili z minuto molka ob začetku pogreba. Na ulicah britanskih mest so se ljudje ustavili in se sklonjenih glav poklonili princu.