šokanten video

VIDEO: »Želeli smo šokirati, kar smo tudi dosegli!«

Nejc Simšič
15. 4. 2021, 20.40
Deli članek:

V začetku tedna je družbena omrežja preplavil šokanten video, kjer znani hrvaški obrazi poudarjajo težavo sovraženega govora. Promocijski video je dosegel svoj namen, saj je pretresel tla vseh držav nekdanje skupne države. »Tega ni nihče pričakoval,« je priznal režiser Predrag Ličina.

Instagram
Zvezdniška ekipa je ustvarila res provokativen video, ki opozarja na problematiko sovražnega govora.

Pevka Severina, ki v videu igra prodajalko, je menda takoj sprejela povabilo za sodelovanje, saj se ji je ideja zdela fenomenalna.

Bosansko-hercegovska revija Buka je na svojem youtubu objavila video »Hejt, SLOVEni, še živite?«, ki je sestavni del kampanje proti sovražnemu govoru.

V posnetku, ki opozarja na problematiko sovražnega govora, nastopajo igralec Goran Bogdan, pevka Severina in igralka Hristina Popovič kot prodajalci in stranke v trgovinskem centru. Video na prvi pogled deluje kot klasična reklama za prodajalno, a tekst, ki ga glavni liki govorijo, je malce drugačen, saj uporabljajo izjemno hude žaljivke, ki jih anonimneži tako radi uporabljajo v spletnih komentarjih. Video, ki ga je režiral Predrag Ličina, je narejen, da šokira, in prav s tem pristopom je režiser želel doseči, da bi si ljudje njegov izdelek z močnim sporočilom tudi zapomnili. Video je v rekordnem času zaokrožil po medijih celotne regije in dosegel svoj cilj – šokiral. Na šaljiv način z bridkim nasmehom na koncu je pokazal, kako so videti žaljivi komentarji na tleh nekdanje skupne države. »Dlje ko je bil video objavljen, bolj sem dojemal, kako so mediji v regiji pograbili ta video,« je za hrvaške medije povedal režiser, sicer znan po zombi komediji Poslednji Srb na Hrvaškem. »Prišel je celo do Makedonije in Slovenije. Pričakoval sem, da bo veliko odziva, a vseeno ne toliko. To pomeni, da so ljudje dojeli sporočilo in da se zavedajo, kako naši narodi komunicirajo na družbenih omrežjih in v komentarjih. Zdi se, da je smešno, a na koncu ni. V principu se smejiš nečemu zelo tragičnemu,« je še povedal režiser.