Zabava

FOTO: Salve in molk v spomin na njenega zvestega sopotnika

S.R./STA
10. 4. 2021, 15.14
Posodobljeno: 10. 4. 2021, 15.22
Deli članek:

Zastave na vladnih poslopjih so spuščene na pol droga, z minuto molka so se pokojnemu članu britanske kraljeve družine poklonili tudi na športnih tekmovanjih.

Profimedia
Filip naj bi si zaželel zasebnega pogreba.

Britanske televizijske postaje so svoje programe prilagodile posebnim prispevkom, ki prikazujejo življenje princa. Pregovorno razdeljeni britanski tisk pa je v današnjih izdajah neobičajno enoten v izpostavljanju stalne prinčeve podpore kraljici. 

V Združenem kraljestvu so danes z vojaškimi salvami po vsej državi počastili spomin na princa Filipa, zvestega sopotnika kraljice Elizabete II., ki je umrl v petek star 99 let.  Salve so se začele opoldne po lokalnem času (ob 13. uri po srednjeevropskem času) širom po državi. Vojaki so izstrelili 41 nabojev, in sicer naboj na minuto, med drugim v Londonu, Edinburghu, Cardiffu in Belfastu, pa tudi v Gibraltarju in z vojaških ladij na morju. Na podoben način so v preteklosti obeležili že smrt kraljice Viktorije in predsednika vlade Winstona Churchilla. Po vojaškem protokolu so to najdaljše možne salve.

Pokojnega princa so se s salvami danes spomnili tudi v Canberri in Wellingtonu, saj je Elizabeta II. tudi kraljica Avstralije in Nove Zelandije.

Vodstvo angleške nogometne zveze je priporočilo športnikom nošenje črnega traku na roki in minuto molka pred tekmami ta konec tedna. Z dvema minutama molka naj bi se vojvodi edinburškemu poklonili pred današnjo slovito konjsko dirko Grand National.

Profimedia
Vojaki so izstrelili 41 nabojev.

Želel naj bi si zasebnega pogreba

V palači Westminster, kjer se je par leta 1947 poročil, je v petek zadonelo iz zvonika 99-krat, enkrat za vsako leto Filipovega življenja.

Zastave bodo ostale spuščene na pol droga vse do jutra po pogrebu, katerega datum še ni bil javno objavljen. Princu Filipu pripada državniški pogreb, vendar naj bi si pred smrtjo zaželel zasebnega pogreba. Tako pričakujejo manjšo zasebno slovesnost z vojaškimi častmi v kapelici svetega Jurija na gradu Windsor, kjer je princ preživel večino zadnjega leta skupaj s kraljico.

Profimedia
Kraljici in družini je sožalje voščil tudi papež Frančišek.

Sožalje izrazil tudi Frančišek

99-letni soprog britanske kraljice Filip je umrl v petek zjutraj na svojem domu na gradu Windsor. Vse do pogreba po celi državi traja obdobje žalovanja. Glede na protokol kraljeva družina v tem času ne opravlja večine obveznosti in kraljica Elizabeta ne podpisuje zakonov, s čimer bi ti stopili v veljavo.

Ustavila se je tudi politična kampanja pred majskimi lokalnimi volitvami. Severnoirski lojalisti pa so v petek pozvali k prekinitvi izgredov, ki že več dni potekajo v Belfastu.

Sožalje britanski kraljevi družini je danes izrazil tudi papež Frančišek in ob tem izpostavil prinčevo "predanost zakonu in družini".

Kraljico sta danes na gradu Windsor obiskala njuna sinova, princ Edward in princ Andrew. Ob odhodu sta iz avta pomahala množici ljudi, ki se je zbrala pred gradom. "Princ Filip je bil tu vse moje življenje in zato mu želim izraziti spoštovanje. Prav tako mi je hudo zaradi kraljice, saj je bil tako dolgo z njo. Želim ji izraziti podporo," je povedala ena od žensk v množici.

Profimedia
Oblasti so sicer pozvale ljudi, naj se zaradi epidemije novega koronavirusa ne zbirajo in prinašajo cvetja. Kljub temu se od petka pred ograjo Windsorja kopičijo šopki rož.