jernej kuntner

"Merkatori še vedno živi, zdaj dela v diplomaciji"

Eva Jandl
5. 3. 2021, 20.20
Posodobljeno: 5. 3. 2021, 20.54
Deli članek:

ZABAVEN Igralec Jernej Kuntner je obraz in glas številnih priljubljenih in že skoraj ponarodelih likov iz slovenskih serij in sinhroniziranih risank. Kateri liki še živijo in kaj se z njimi dogaja danes?

Ksaver Šinkar
Po letu uspešnega hujšanja pravi: Ne odlašajte na jutri!

Ko je Jernej pred letom dni praznoval abrahama, se je odločil za zdrav življenjski slog, prehranjuje se po popularni dieti intermittent fasting, kar po slovensko pomeni prekinitveni post. Jernej se je odločil za metodo 16/8: 16 ur se posti, torej v telo ne vnaša hrane, osem ur pa se prehranjuje normalno, ob tem je tudi telesno aktiven.

Poznamo vas po številnih igralskih likih – je bil prvi Merkatori? Kdaj ste ga ustvarili, vas še kdaj prosijo, da bi nastopili kot on?

Prvi je bil pravzaprav Pšemek. Pšemek Kovacs. A kmalu po tem se mu je pridružil Merkatori. Merkatori in TV Dober dan sta pravzaprav otrok inovacije Pop TV – tedenskih komičnih serij. Do leta 1999 smo imeli oddaje enkrat na mesec, s TV Dober dan pa se je to odvijalo tedensko. Enkrat na teden smo vstopali v stanovanja gledalcev, prek televizije seveda, in tako ljudem zlezli pod kožo. Sledila je legendarna priljubljenost Merkatorija. Hvala za to. Seveda pa Merki še živi, in ko so normalni, nekoronski časi, z njim še veliko nastopam.

Trenutno vas gledamo kot poslanca in vinarja v seriji Najini mostovi. Je ta lik poseben, je bil nekaj novega za vas? Kako ste se nanj pripravili?

Ja, vsak lik je nekaj posebnega in novega. Vse skupaj je pravzaprav zmes dogovora med režiserjem, pisci scenarijev in igralcem. Le da igralec pač nosi podobo, tudi vedno bolj živi lik, ga dopolnjuje, poglablja njegova doživljanja in čustva. Jaz sem igralec, ki vedno stremi k novemu, neraziskanemu, zato pa so moji liki vedno drugačni, kot če bi samo Jernej govoril po scenariju. Priprave na Borisa Juga so pa že tako daleč nazaj, vmes sem postal z njim eno telo in ena duša, kot bi rekel pesnik, da skoraj ne znam več odgovoriti. A sta pravzaprav pomembna rezultat in odziv, tako da sem hvaležen publiki, da tako lepo sprejema poslanca Juga. (smeh)

Kateri izmed likov, ki ste jih ustvarili, pa je vam najbolj zlezel pod kožo, kateri bi imel še kaj povedati?

Ja, čisto vsi so del mene, vsi so mi ljubi, tako kot so človeku čisto enako ljubi lastni otroci. Merkatori je bil seveda najbolj priljubljen, najbolj popularen, prepoznaven, a zato mi drugi niso nič manj pri srcu. Pšemek je še vedno kuharski biznismen, Merkatori je v diplomaciji, poštar Rado Breskvar je spet poštar, po neuspeli karieri kot kriminalist, Blisk iz nadaljevanke Brat bratu je kupil konja in z njim tekmuje po Balkanu, župan Petrič je spet v zaporu, Boris Jug je postal ... Ups, dosti je bilo informacij. Novi lik je pa že na vidiku. Presenečenje ...

Pred časom ste povedali, da ste se lotili posebne diete in se usmerili k zdravemu življenju. Še vztrajate? Kaj bi svetovali tistim, ki s tem odlašajo?

Svetujem, da ne odlašajo. (smeh) Sam sem aktiven, telesno, v rokah trenerke Karmen, ki skrbi za moj napredek. Prehrano pa prilagajam dieti, z vmesnim postenjem.

Ne le v televizijskih serijah, vidimo vas tudi v gledališču in slišimo v sinhroniziranih risankah. Kako je bilo med ukrepi, so vse te dejavnosti enako »trpele«, kako je potekalo delo? Vas bomo videli tudi na gledaliških deskah, nam pripravljate kakšno novo risanko v slovenščini?

Ja, korona je pretresla naš vsakdan, a se nismo dali. Mogoče so risanke malo počasneje prihajale, a delo je teklo. Tudi v gledališču. Seveda po navodilih in nasvetih zdravstvene stroke in NIJZ. Tako sem nazadnje končal sinhronizacijo risanke Krudovi 2, ki, upam, prihaja čim prej v kinematografe, v teatru pa študiramo novo dramsko predstavo Čarovnik iz Oza, v režiji Yulije Roschine. Gremo naprej in vi z nami.