Sodna bitka

Meghan Markle dobila manj, kot je zahtevala

L.K./STA
2. 3. 2021, 20.41
Posodobljeno: 2. 3. 2021, 20.42
Deli članek:

Britanska medijska skupina Associated Newspapers, ki je objavila pismo Meghan Markle, mora soprogi britanskega princa Harryja v pravnem sporu plačati 450.000 funtov (okoli 520.000 evrov) za sodne stroške, je danes sporočil pristojni sodnik višjega sodišča v Londonu Mark Warby. Associated Newspapers je napovedal, da se bo zoper odločitev pritožil.

Profimedia
Meghan Markle

Odvetniki Meghan Markle so sicer zahtevali 750.000 funtov (867.000 evrov) za sodne stroške ter izročitev kopij pisma, ki ga je leta 2018 poslala svojemu odtujenemu očetu Thomasu Marklu nekaj mesecev po poroki s princem Harryjem. Sodnik Warby je danes dejal, da za zdaj ne bo zahteval izročitve kopij pisma, poročajo tuje tiskovne agencije.

Odvetniki družbe Associated Newspapers so napovedali, da se bodo zoper odločitev sodišča pritožili.

Sodnik Warby je ocenil, da ni veliko možnosti, da bo prizivno sodišče odločilo drugače od višjega, da pa ima Associated Newspapers pravico pritožbe.

Vojvodinja sussekška je vložila tožbo proti podjetju Associated Newspapers jeseni 2019. Izdajatelju tednika Mail on Sunday očita, da je z objavo odlomkov pisma kršil njeno pravico do zasebnosti in kršil njene avtorske pravice. V pismu je Meghan Markle prosila očeta, naj se ne pogovarja več s tabloidi in v intervjujih ne trosi laži o njej.

Sredi februarja je Meghan Markle dobila prvo sodno bitko proti Associated Newspapers. Sodišče v Londonu se je strinjalo, da je družba kršila njeno pravico do zasebnosti. Višine odškodnine niso razkrili.

Naslednje zaslišanje je predvideno konec aprila ali v začetku maja, ko naj bi odločali o morebitnih nadaljnjih odškodninah zaradi zlorabe zasebnih informacij, kršitev avtorskih pravic ter kršitve glede zaščite podatkov.

Odvetnik Meghan Markle Ian Mill je izpostavil, da njegova stranka ne želi kaznovati tožene stranke temveč želi samo zagotoviti, da ta ne bo imela koristi od svojega ravnanja.

Harry in Meghan sta se lani spomladi odpovedala življenju na britanskem kraljevem dvoru. Naznanila sta, da želita biti finančno neodvisna, in se preselila v Kalifornijo. Februarja sta britansko kraljico Elizabeto II. obvestila, da se dokončno odpovedujeta kraljevim dolžnostim. Tako sta ostala brez kraljevih pokroviteljstev različnih organizacij, Harry pa tudi brez častnih vojaških položajev. Ukvarjata se z več projekti, tudi dobrodelnimi.