Pevka in učiteljica

Petra Zore je zelo pogrešala šolo in šolski direndaj

Eva Jandl
1. 3. 2021, 20.40
Deli članek:

Glasbenica in pevka, ki je svoje učence navdušila z nastopom v pevskem šovu, je tudi učiteljica, ki nam je povedala, kako je šolanje na daljavo in vračanje v šole doživljala sama.

Osebni arhiv
Učiteljica Petra Zore je pri svojih učencih zelo priljubljena.

Kot učiteljica ste bili v preteklem obdobju doma. Kako ste preživljali čas karanten kot učiteljica, ste imeli šolo na daljavo? Kakšna je bila ta izkušnja za vas?

Sprva, ko smo vsi ostali doma, je bil za učence, starše in tudi nas učitelje to velik izziv ter preizkušnja. Vseh naglih sprememb se človek seveda malce ustraši, in priznam, da sem se jih tudi jaz, čeprav sicer nisem te sorte. A hitro smo ujeli tempo dela za računalnikom in se naučili novega podajanja snovi učencem. Sicer mi je sedenje za računalnikom še vedno največja ovira, zato sem bila tako kot moji učenci tudi sama zelo vesela, ko je prišel odlok, da se vrnemo v šolo. Kljub vsemu pa mislim, da nam je poleg vseh novih preizkušenj in nove stvarnosti tale koronski čas dal, da smo se ozrli nazaj in videli, kaj vse lahko kot posamezniki spremenimo pri sebi, tako na karierni kot tudi osebni poti seveda.

Ste sicer pogrešali šolski direndaj, svoje učence? Kakšna je bila vrnitev v šolo za vas?

Zelo sem pogrešala šolo in ves šolski direndaj. Čeprav smo se z učenci videli, klepetali in učili prek računalnikov, priznam, da občutek ni enak. Ljudje imamo v naravi, da smo radi obkroženi z drugimi ljudmi. Zelo sem se razveselila novice, da se vračamo v šolo. Tudi moji učenci so povedali, da so pogrešali svoje prijatelje in učenje v šoli. Vrnitev v šolo je bila sicer malce zadržana. Vsi smo bili veseli drug drugega, a kljub vsemu moramo upoštevati določene smernice in navodila. Zato ne bom nikoli pozabila, da je ena od mojih učenk na vso moč tekla proti meni, da bi me objela. A takoj, preden je pritekla do mene, se je ustavila, dala čez usta in nos masko in mi rekla: »Saj res, učiteljica Petra, saj sem čisto pozabila,« in tako sva si dali »komolček«. Takrat se mi je kar utrgalo srce.

Kako pa ste karanteno preživeli kot glasbenica, pevka skupine Bomb Shell? Ste se ukvarjali z glasbo, ste imeli z bendom vaje, morda virtualne? Pripravljate kaj novega?

Za glasbenike je trenutni čas zelo mačehovski. Preden se je začela karantena, smo imeli z Bomb Shell napovedano res lepo glasbeno potovanje z ogromno koncerti in obiski po celi Sloveniji. Za to smo delali dolgo časa, a se nam je čez noč vse sesulo. Nekaj časa nam je bilo zelo hudo, ker vemo, da bi sicer prišel naš čas, a smo se hitro pogovorili in sestavili nov načrt za prihodnost. Kljub vsemu pa zaradi svojih razdalj, saj živimo po različnih regijah in občinah, veliko stvari nismo mogli realizirati. A ne glede na vse, nam je uspelo posneti kar nekaj novih skladb, ki bodo luč ugledale takoj, ko posnamemo še njihove videospote. Lahko rečem, da prav kmalu. Teh novih skladb se izjemno veselim, saj napovedujejo naš nov album, ki ga že pridno pripravljamo. Lahko rečem, da v dani situaciji poskušamo izkoristiti vse, kar nam je dano.

Pred skoraj dvema letoma ste nastopili v šovu Znan obraz ima svoj glas. Vas učenci in ljudje še povezujejo s tem šovom, s televizijo? Bi ponovno stopili v kakšen televizijski šov, če bi vas povabili? V katerega bi najraje šli?

Ja, še vedno me ljudje po vsem tem času ustavljajo in radi spregovorijo z menoj o mojem imitiranju v oddaji. Rada se ustavim in poklepetam z vsemi, ki me spremljajo. Moji učenci seveda kdaj pa kdaj hočejo, da jim kaj odpojem. Predvsem jim je všeč moje rapanje. Oddaja je bila zelo lepa izkušnja, ki je zagotovo ne bom nikoli pozabila. Kolikor je bilo vse skupaj izjemno naporno, je bilo tudi izjemno lepo. Z največjim veseljem bi stopila še kdaj v kakšen šov. Ker zelo rada plešem, bi se mogoče preizkusila ravno v oddaji Zvezde plešejo. Kdo ve, mogoče pa me pot zanese tudi tja.

Jerneja Korošec/KAJ5 produkcija
Petra Zore