Zvezde pod masko

FOTO: Nastopajoči so se morali skrivati pod palerino in črno motoristično čelado

Marjana Vovk
24. 2. 2021, 20.56
Posodobljeno: 24. 2. 2021, 21.51
Deli članek:

Ali maske povedo kaj o tem, kdo je pod njimi: so bile narejene posebej za skritega pevca in odražajo njegovo osebnost, so si jih vsaj izbrali sami ali so razdeljene po naključju in torej lahko zavajajo?

Planet TV
Pod maskami je zelo vroče, 'kralja' Jerneja Tozona so zato hladili s pihalnikom za listje.

Oddajo Kdo si ti? Zvezde pod masko so snemali v studiu v Budimpešti, kjer sta bili posneti že dve sezoni madžarske različice šova Nicsak, ki vagyok? televizije TV2, zato so slovenski snovalci oddaje lahko uporabili že obstoječo scenografijo in kostumografijo (pa tudi delovno silo – od približno dvesto ljudi, ki je sodelovalo pri oddaji, je bilo le okoli 60 Slovencev).

Planet TV
Maske, ki jih nosijo v naši oddaji, so bile ustvarjene za madžarsko različico šova.

»Maske smo torej izbirali iz neverjetnih stvaritev, ki jih je za madžarsko različico šova ustvaril Mark Kiss s svojo skupino oblikovalcev, kostumografov in mojstrov šivanja,« so nam povedali na Planetu. »Njegova ekipa devetih strokovnjakov je ustvarila tako posebne kalupe iz pene za masko koruze kot tudi ročno barvala masko tigra ali lepila kristalčke na masko pande. Za potrebe slovenskega šova smo na novo izdelali le masko konja, ki jo nosi voditelj Klemen Slakonja in smo jo videli v premiernem delu šova.«

TV2
Koruza v madžarskem šovu Nicsak, ki vagyok? z voditeljem Attilo Tillom.

Teža in vročina

Maske torej niso bile narejene za posamezne nastopajoče, prav tako si jih ti niso mogli prosto izbrati, saj je bilo treba upoštevati določene značilnosti maske in nastopa. »Pri izbiri maske za posameznega nastopajočega je bilo potrebno nekaj iznajdljivosti, saj so maske različnih velikosti in primerne za osebe različnih višin, zato smo morali v ozir vzeti tudi to. Maske pa so morale omogočiti razkazovanje posebnih značilnosti, ki jih po nastopu pokažejo. Jernej Tozon je na primer v maski šahovskega kralja moral tudi rolati, Alya pa je v maski laboda narisala modno skico,« so pojasnili s Planeta. »Posamezne maske je bilo, razumljivo, treba nekoliko prilagoditi našim znanim obrazom, ki so v oddaji nastopili, so pa vse maske zelo obsežne, težke in vroče, zato nastopanje pod njimi ni mačji kašelj,« so še opozorili. »Res je težko že samo nositi tak kostum, kaj šele pod njim peti in plesati,« je pritrdil tudi Slakonja. »Za oblačenje, slačenje in prilagajanje kostumov je skrbela cela vojska ljudi, tako da so imeli nastopajoči poleg maske tudi podporo vizažistov, kostumografov in stilistov, ki so sproti skrbeli za vse potrebne popravke,« pravijo na Planetu.

Planet TV
Alja v maski laboda, v kateri je »vroče in se praktično nič ne vidi«.

Posnetki in skrivanje

Maske nam torej res ne namigujejo česa posebnega o osebi, ki se pod njo skriva, saj niso izbrane premišljeno, ampak praktično. Kdo pa je izbral pesmi, ki jih znani pod maskami prepevajo? »Vse pesmi je izbrala produkcijska ekipa v sodelovanju z nastopajočimi.« Ti seveda ne pojejo v živo, ker maske to praktično onemogočajo, zato so vokali posneti v studiu. Pesmi, ki jih slišimo v oddaji, so torej posnetki, znani pa nastopajo na playback.

Planet TV
Edina maska, ki so jo naredili v Sloveniji, je bila SlaKonj.

Skrivni obrazi, ki so nastopali pod maskami, so se morali tudi ves čas skrbno skrivati, da bi njihova identiteta res ostala skrita. Predvsem pred člani obeh tekmovalnih ekip, pa tudi pred drugimi, da je le peščica ljudi vedela zanje in je bila možnost izdaje skrivnosti čim manjša. »Kadarkoli so se premikali izven svoje prikolice, so nosili črno pregrinjalo s kapuco in črno motoristično čelado, da je njihova identiteta resnično ostala skrivnost,« zatrjujejo ustvarjalci oddaje.

Planet TV
Na hodnikih so se morali nastopajoči skrivati pod palerino s kapuco in črno motoristično čelado.