Raper opozarja

Boštjan Nipič - Nipke: Bodimo ponosni na svoj lepi jezik

Marjana Vovk
27. 2. 2021, 14.12
Deli članek:

21. februarja je bil svetovni dan materinščine in Nipke je eden od tistih, ki predvsem mlade že dolgo ozaveščajo o pomenu slovenskega jezika. »Prav je, da tisti, ki imamo širši doseg, svoj glas uporabimo za nekaj pozitivnega,« je prepričan.

Šimen Zupančič/m24.si
»Z vsako novo generacijo naš jezik izgublja svojo vrednost,« opozarja raper Nipke.

Pred kratkim je Boštjan Nipič - Nipke izdal pesem 2210, s katero izraža zaskrbljenost in strah pred izgubo lastnega maternega jezika, kar bi seveda pomenilo izgubo slovenske identitete. Napisal jo je, da opozori nove generacije, kako pomembno je ohranjati svojo kulturo, dediščino in predvsem jezik. »Slovenci smo prav zaradi svoje majhnosti tako zelo posebni, da je naš jezik najlepši, najspevnejši in edinstven. Prav te posebnosti moramo kot narod končno začeti dojemati kot svoje bogastvo in skrajni čas je, da postanemo ponosni na to, kar smo in kar imamo,« pravi.

Res mislite, da leta 2210 nihče več ne bo govoril slovenščine?

Letnico 2210 smo v pesmi uporabili zgolj simbolično in pesem govori o našem odnosu do lastnega jezika in kulture. Menim, da z vsako novo generacijo naš jezik izgublja svojo vrednost, saj se mladi vse pogosteje izražajo v jezikih, ki jim predstavljajo večje možnosti za »uspeh« in pobeg v tujino.

Ne samo mladi glasbeniki, tudi drugi si želijo v tujino. Vi nikoli niste imeli takšnih ambicij?

Jaz osebno nisem nikoli imel teh pomislekov. V tujem jeziku se nikoli ne bi mogel izražati tako kot v maternem, kar pa bi bilo pri mojem ustvarjanju preveč omejujoče, poleg tega imam preveč rad svoj dom, tako da to zame ni alternativa.

Neža Okorn
Nipke se je v času korone zaljubil, a kaj več o svoji izbranki še noče razkriti.

Zakaj je pomembno, da ohranjamo slovenščino?

Ko govorimo o slovenščini, govorimo o svoji identiteti, kulturi, zgodovini in navsezadnje o tem, kako radi imamo sami sebe ter tisto, kar je naše, in to se odraža tudi na področju glasbe. Na radijskih postajah se vrti pretežno tuja glasba, slovenske glasbe je nek majhen delež. Kaj ni to ironično?

Ste se kot mulec zavedali pomena jezika?

Vsekakor na jezik nisem gledal tako kot danes, saj je bil takrat zame zgolj sredstvo izražanja. In verjetno še en predmet v šoli, za katerega se moram učiti, ker bom zanj ocenjen.

Čutite kot vzornik odgovornost, da mladim »pridigate«?

Predvsem se poskušam izogibati pridiganju in moraliziranju, lahko pa delim svoje izkušnje in razmišljanje ter upam, da se morda še kdo poveže z mano.

osebni arhiv
V spotu za pesem 2210 je animirani Astronipke v videoigrici.

Mislite, da lahko z rapanjem dejansko dosežete kakšno spremembo?

Projekt Ina ni edina, na primer, kjer sem sodeloval z Društvom S.O.S. telefon, je s pesmijo in videospotom Ina dvignil ogromno prahu in pomagal pri ozaveščanju o nasilju nad ženskami. Ogromno deklet mi je pisalo, veliko žensk, ki so doživele nasilje, se mi je zaupalo in prvič spregovorilo o zlorabi.

Še pred korono ste dejali, da je v tem svetu preveč odtujenosti in družbenih omrežij. Kaj o svetu mislite zdaj, ko so osebni stiki v živo prepovedani?

Mislim, da je, odkar imamo korono in toliko več časa, uporaba družbenih omrežij še narasla in da so ljudje še bolj odtujeni, a sem prepričan, da vsi že močno pogrešamo socializiranje in druženje v živo.

Dejali ste tudi: »Res je, da potrebujemo artiste, ki te prisilijo k razmišljanju, pokažejo luč na koncu tunela, ko si na tleh. Še veliko bolj kot to pa potrebujemo pozitivo! Nihče namreč noče več poslušati zateženosti, jamranja, pritoževanja.« A v trenutnih razmerah je prav tega največ. Kako ostati optimističen v črnih časih?

Sam sem k sreči korono prebolel dosti normalno, brez večjih težav, prav tako moja družina, si pa ne predstavljam, kako se počutijo tisti, ki so imeli hudo obliko, ki čutijo posledice bolezni, tisti, ki so utrpeli izgubo bližnjega, ostali brez službe, tisti, ki so pristali na pragu revščine. Težko bi rekel, kako ostati optimističen, a verjamem, da je pomembno ohraniti vero in upanje v to, da se bodo stvari izboljšale. Kaj drugega nam pa preostane?

Kako preživljate koronske čase?

Koronske čase poskušam izkoristiti kreativno, tako da se ukvarjam s snemanjem novega albuma. Veliko sem v studiu s svojim producentom in ekipo. Tudi preselil sem se v tem obdobju, se zaljubil, prebolel sem korono, in kljub temu, da se je ves svet ustavil, poskušam ostati optimist, veselim se novega albuma, komaj čakam, da se vrnem na odre s svojim bendom The Nipples. Prvi koncert se nam obeta že 11. marca v Kinu Šiška, potekal bo v živo prek interneta, tako da ste vabljeni vsi bralke in bralci.

Čakajte, zaljubili ste se? Povejte kaj več!

Joj, kar se tiče ljubezni, za zdaj ne bi preveč razglabljal. Morda naslednjič razkrijem kaj več. (smeh)