PO LETU DNI

»To so pesmi, kakršnih se ne piše več, a jih imamo vsi radi«

Eva Jandl
24. 2. 2021, 07.00
Deli članek:

Reški pevec Marko Tolja o koncertih v živo po enoletnem premoru in o novi pesmi, ki po mnenju kritikov nosi občutek pokojnega pevca Oliverja Dragojevića, sicer Markovega idola in osebnega prijatelja.

Osebni arhiv
Pravi, da pesem ni obremenjena s trendovskim razmišljanjem in kalkulacijami.

Pop, swing in jazz pevec Marko Tolja (36) je na Radiu Aktual predstavil svojo zadnjo pesem Budi budna. Gre za nežno glasbeno romanco, ki jo je Marko seveda izdal na dan zaljubljenih, valentinovo. Svojega navdušenja nad pesmijo enostavno ne more skriti: »Kadarkoli me kdo vpraša, kakšna je ta pesem, je moj odgovor vedno enak: to je ena izmed tistih pesmi, ki se jih danes ne piše več, a jih imamo vsi radi. Neobremenjena s trendovskim razmišljanjem in kalkulacijami,« pravi in dodaja, da ga pesem vrača v čas hrvaških popevk, ko se je glasba dojemala na drugačen način kot danes. Hrvaški oboževalci in kritiki pa so pesem označili za »oliversko«, torej da spominja na pesmi pokojnega velikana hrvaške zabavne glasbe Oliverja Dragojevića. Marko skromno pravi, da je to zanj velika pohvala, vendar se z Oliverjem enostavno ne more primerjati, saj je njegov idol, bil pa je tudi dober prijatelj. Sicer pa ne bo nikoli pozabil nastopa z Oliverjem, ko ga je v vlogi spremljevalnega vokala spremljal na odru na velikem koncertu v Royal Albert Hallu v Londonu.

Osebni arhiv
Marko Tolja in Oliver Dragojević skupaj na odru

Ljubezen do morja in barke

Po enem letu odsotnosti z odrov je imel tudi dva koncerta. »Imel sem hujšo tremo kot pred 15 leti, ko sem začenjal. Sem se kar namučil peti dve uri, tako da moram več vokalno vaditi.« Kljub bojazni, da ljudje na koncert enostavno ne bodo prišli, pa so dvorano v skladu z ukrepi napolnili do zadnjega kotička, zato je bil strah popolnoma odveč. Glasbenik se je pred tremi leti poročil z svojim dolgoletnim dekletom Ano, zdaj nekdanjo manekenko, pred slabima dvema letoma pa sta postala starša sinku Maru. Tudi zato se Marko veseli prihajajočega poletja – da bo lahko zaplul z barko ter ljubezen do navtike in morja prenesel na svojega sina.

Osebni arhiv
Pred tremi leti se je nadarjeni pevec poročil z manekenko Ano, pred tem sta bila par kar sedem let, leto po poroki sta se razveselila sina Mara. O svoji intimi Marko ne govori, pove le, da je zasebno zelo srečen in izpolnjen.