Odšel je veliki pesnik

FOTO: S prižigom sveč slovo od Balaševića tudi v Ljubljani

C.E./STA
20. 2. 2021, 19.52
Posodobljeno: 20. 2. 2021, 20.04
Deli članek:

Tudi v Ljubljani so se danes spomnili na izjemnega glasbenika, enega najbolj prepoznavnih kantavtorjev nekdanjega jugoslovanskega prostora Đorđa Balaševića.

Bobo
Slovo od "Đoleta" v Ljubljani.

Balašević je preminil v petek v 68. letu starosti. Umrl je med zdravljenjem po okužbi s covidom-19 v Kliničnem centru Vojvodine.

V Novem Sadu se je sicer v petek zvečer na Trgu svobode zbralo več sto meščanov, da bi se poslovili od Balaševića, zastave v mestu so bile spuščene na pol droga. Po poročanju portala Moj Novi Sad je bila Mestna hiša ovita v temo, ljudje pa so prižigali sveče in polagali cvetje okoli spomenika Svetozarja Miletića. Iz zvočnikov je bilo mogoče slišati Balaševićeve pesmi, kot so Kad odem, Slovenska in D mol. Pred tem so se meščani zbrali pred Balaševićevo hišo v Novem Sadu. Kdaj in kje bodo glasbenika pokopali, zaenkrat ni znano. V Novem Sadu bodo dan glasbenikovega pogreba razglasili za dan žalovanja.

Na družbenih omrežjih so mu številne zapise posvetili pevci in igralci iz območja bivše Jugoslavije.

Pevec Zdravko Čolić je Balaševićevo smrt opisal kot nenadomestljivo izgubo za kulturno in javno življenje celotne regije ter za vse občudovalce Balaševićeve glasbe v svetu. Za Novosti je povedal, da ga je novica o Balaševićevi smrti presenetila. "Za tako velikega človeka in umetnika mislite, da vas ne bo nikoli zapustil. Odšel je veliki pesnik in moj veliki prijatelj, za njim je ostala velika praznina," je povedal.