Na koncertu po operaciji

Po infarktu se je šalil: »Nisem več stand-up komik, zdaj sem stent-up komik«

R.T.
20. 2. 2021, 11.15
Posodobljeno: 20. 2. 2021, 14.01
Deli članek:

Legendarni glasbenik Đorđe Balaševič, ki je včeraj umrl v bolnišnici v Novem Sadu, je s humorjem sprejel tudi infarkt konec leta 2019.

Profimedia
Đorđe Balašević na koncertu v ljubljanskih Križankah leta 2017

»Dobra novica je, da nisem umrl, vsaj v prvem poskusu,« je zapisal po okrevanju na Inštitutu v Sremski Kamenici. »Slaba novica pa je, da nimam treh možnosti, kot pri skoku v višino,« je nadaljeval. Žal je bila včeraj pljučnica kot posledica okužbe s koronavirusom usodna.

Med operacijo konec leta 2019 so legendarnemu glasbeniku vstavili žilne opornice, že čez štiri mesece pa je nastopil na koncertu v Osijeku, kjer se je tudi šalil na svoj račun, na račun svojega zdravja, poroča 24sata. »Pozabil sem imena svojih kolegov iz benda, to je pač posledica jemanja tablet, če pozabim tekst, pa ste tukaj vi,« je dvigoval razpoloženje občinstva. »Vedno prinašam energijo, tokrat pa sem tukaj, da vzamem nekaj vaše,« je nadaljeval Đorđe in dodal: »Nisem več stand-up komik, zdaj sem stent-up komik.«

"Panonski mornar, moja žalost nima ne konca ne dna"

Sicer pa se je včerajšnja novica o Balaševićevi smrti se je hitro razširila na družbenih omrežjih, kjer se vrstijo pokloni njegovih oboževalcev.

Glasbenikovi družini je izrazil sožalje predsednik srbskega parlamenta Ivica Dačić. Kot je zapisal, bo Balašević ostal v spominu kot izvrsten in provokativen pesnik, ikona Novega Sada in ljubezen Beograda. Dodal je: "Izvajalec, pesnik in modri mislec, čigar pesmi smo prepevali z vsem srcem in dušo."

Srbski glasbenik Momčilo Bajagić Bajaga, vodja glasbene skupine Bajaga i Instruktori, pa je ob Balaševićevi smrti po pisanju Tanjuga povedal: "Đole je bil eden od simbolov jugoslovanske pop scene in njegove pesmi so bile prepoznavne od Vardarja do Triglava. Težko mi je in nikakor ne morem "obdelati" informacije, da ga ni več. Bil je velik pesnik in ni dvoma, da je njegov odhod velik udarec za našo kulturo."

Hrvaški pevec Massimo Savić je glasbenemu kolegu posvetil objavo na Instagramu. Ob njegovi fotografiji zapisal nekaj vrstic iz kantavtorjeve pesmi Život je more. Na koncu je dodal še: "Panonski mornar, moja žalost nima ne konca ne dna."

Srbska pevka Marija Šerifović je na Instagramu ob njegovi fotografiji zapisala: "Žalosten dan za umetnost, za vse tiste, ki so ga imeli radi in katerim je zapustil verze za večnost. Veliki Đorđe Balašević, simbol svobode in ljubezni".

Igralec Rade Šerbedžija pa je za Novosti izjavil: "Ta moj Đorđe je bil velik umetnik, eden največjih v umetnosti in ljudskosti, hrabrosti in človeškosti. Treba mu je postaviti spomenik. Znal se je prikrasti za hrbet in reči: 'Prišel si, brat.' Ter nato odpeti nekaj pesmi, me poljubiti in izginiti. Bil je božanski."