POZNO SE JE DOKAZAL

Popkulturna ikona in nesporni seks simbol

M.V.
13. 2. 2021, 21.30
Deli članek:

Petnajst let stranskih vlog, serij, slabih filmov in nastopov v pogovornih oddajah je moralo miniti, preden je zares doživel preboj, in sicer z dramo Odrešitev.

Profimedia
V mladosti je Burt Reynolds igral ameriški nogomet, po poškodbi kolena se je preusmeril v igralstvo in bil aktiven do konca življenja.

Med njegovimi najbolj znanimi filmi so Smokey in bandit, Dirka Cannonball, Hooper, Sharkyjeva mašina, Navajo Joe, Sto pušk … igral je tudi v serijah Gunsmoke, Hawk in Evening Shade. Kar pet let, od 1978 do vključno 1982, je bil najbolj donosna zvezda Hollywooda.

Profimedia
Sally Field je bila ljubezen njegovega življenja.

Burt je zavrnil nekaj danes kultnih vlog, na primer Jamesa Bonda, Hana Sola iz Vojne zvezd, detektiva McClana iz Umri pokončno in milijonarja iz Čednega dekleta – za slednjo mu je bilo strašansko žal.

Večkrat je povedal, da je bila ljubezen njegovega življenja kolegica Sally Field, s katero je posnel štiri filme. Par sta bila pet let, a sta se razšla, ker »sem bil kreten in mi je uspelo uničiti zvezo«. Nekaj let kasneje se je poročil z igralko Loni Anderson, posvojila sta sina Quintona. Pet let kasneje se je začela grda in predvsem draga ločitev, zaradi tega (in nekaj napačnih naložb in luksuznega življenja) je leta 1996 razglasil bankrot. A dve leti kasneje je bil »spet v igri« z uspešnico Vroče noči.

Profimedia
Na film Odrešitev (1972) je bil najbolj ponosen.

Delal je vse do smrti, njegovo vodilo pa je bilo zabavati se tako pred kot za kamerami. »Niso me zanimali igralski izzivi, ampak zabava, zato sem zamudil ogromno priložnosti za igranje resnejših vlog. Ko sem se končno prebudil in poskušal to popraviti, mi nihče več ni dal priložnosti.« Za zabavo se je leta 1972 tudi slekel za naslovnico revije Cosmopolitan, ki je bila takoj razgrabljena, Burt pa je kasneje dejal, da je bila to »ena mojih največjih napak v življenju«. Kljub vsem vzponom in padcem je bil z življenjem zadovoljen. Kot je zapisal v spominih: »Vedno sem si želel vse poskusiti in se posloviti z nasmeškom. Za zdaj mi uspeva. Vem, da sem star, a se počutim mladega. In nihče se ni tako zelo zabaval, kot sem se jaz!« Igralec je umrl 6. septembra 2018 zaradi infarkta, težave s srcem je imel že dlje časa.

Profimedia
Film Vroče noči (1997) mu je prinesel edino nominacijo za oskarja.