Zabava

Zdaj se počuti malo bolj svobodno

M.V.
8. 2. 2021, 14.43
Posodobljeno: 8. 2. 2021, 16.34
Deli članek:

Maja Martina Merljak je vsestranska umetnica: igralka, scenaristka, voditeljica, pevka, režiserka, producentka, učiteljica govorne tehnike in javnega nastopanja … Največjo strast trenutno čuti do pisanja.

Adrian Pregelj
Maja Martina Merljak si želi delati stvari z dragocenim sporočilom, ki ljudem nekaj da.
Premagala izgorelost
Igralka je pred kratkim javno priznala, da jo je pred enim letom doletela izgorelost. Ni mogla spati, bila je utrujena, težko se je spravila v pogon, imela je napade panike. S terapevtom, meditacijo, počitkom in spremenjenim načinom življenja ji je uspelo, da se je spet sestavila in še bolj polno zaživela.

Nič čudnega, ko pa med epidemijo (tako kot večina igralcev) ni imela prav veliko dela, poleg skrbi za dva otroka pa je pisanje nekako najlažje umestiti v urnik. »Pisanje me je res prevzelo, scenaristiko pa tudi študiram,« pravi 37-letna Maja Martina Merljak, ki razvija scenarij za celovečerni film.

S pisanjem se je znebila občutka nemoči in ujetosti, ki ju kot igralka čuti, ko čaka, da ji ponudijo kakšen projekt. »Zdaj ko sem začela sama pisati, se počutim malo bolj svobodno, ker sem odkrila, da mi ni treba samo čakati, ampak lahko sama naredim nekaj zase. Ali za drugega. Ali pa preprosto pišem samo zato, da sem kreativna,« pojasnjuje.

Seveda se igri, režiji, vodenju in ostalim stvarem, ki jih še počne, ne bo odrekla. »Težko bi kaj izključila,« razmišlja. »Prepuščam se temu, kar mi ponuja življenje. Kar pa me pri vsem res zanima, so dobre zgodbe, dober material – pa če ga napišem sama ali mi ga ponudijo. Želim delati stvari z dragocenim sporočilom, ki ljudem nekaj da. Čeprav se to seveda ne izide vedno ... Nekatere stvari namreč nimajo neke večje vrednosti in jih je treba delati izključno zaradi plačila položnic. A tudi te nikoli ne delam z levo roko – to je ena mojih lepih lastnosti. Vsak projekt mi je izziv in se ob njem zabavam, nikoli ne občutim slabšalnega prizvoka, tudi če gre za komedijo, ki nima dodane vrednosti – pa ljudi nasmeji in je to njena dodana vrednost. Vedno se stvari na vso moč posvetim in dam vse od sebe. To je moj pristop do vsega, kar v življenju počnem.«