Zabava

Jane Fonda bo prejela zlati globus za življenjsko delo

M. V.
28. 1. 2021, 11.42
Posodobljeno: 28. 1. 2021, 22.13
Deli članek:

Poklon filmski in televizijski igralki, gurujki aerobike in politični aktivistki.

Profimedia
Jane Fonda

Na letošnjih Zlatih globusih se bodo poklonili plodni karieri Jane Fonda, ki bo prejela nagrado Cecil B. DeMille za življenjsko delo. 83-letna igralka je znan po filmih Barbarella, Od devetih do petih, Kitajski sindrom, Na zlatem ribniku, Tudi konje streljajo, mar ne?, Bosonoga v parku … Za drami Klute (1971) in Vojakova vrnitev (1978) je prejela oskarja za najboljšo glavno igralko, ima pa tudi že sedem zlatih globusov in emmyja.

Od leta 1915 igra v humoristični seriji Grace in Frankie, v kateri družinski prijateljici (drugo igra Lily Tomlin) ugotovita, da njuna moža nista že dvajset let le poslovna, ampak tudi seksualna partnerja.

»Več kot pet desetletij je bilo njeno raznovrstno delo zasidrano v neizprosnem aktivizmu, preko te platforme je naslavljala nekatera najbolj pomembna družbena vprašanja našega časa. Njen nesporni talent ji je prinesel najvišjo stopnjo prepoznavnosti, in medtem ko se je njeno profesionalno življenje zelo spreminjalo, je njena neomajna predanost do sprožanja sprememb ves čas ostajala,« so zapisali v obrazložitvi nagrade, ki jo bo prejela 28. februarja.

Jane je hči priznanega igralca Henryja Fonde (1905-1982), njen brat je bil igralec Peter Fonda (1940-2019). Poročena je bila trikrat, in sicer z režiserjem in scenaristom Rogerjem Vadimom, aktivistom Tomom Haydenom in medijskim mogotcem Tedom Turnerjem, in ima tri otroke, Vanesso Vadim (52 let), Troya Garityja (47 let) in Mary Williams (53 let).