NAPREJ

Ana Dežman: "Trenutno sem doma na čakanju, pazim otroka"

Eva Jandl
21. 1. 2021, 20.20
Posodobljeno: 21. 1. 2021, 20.46
Deli članek:

V svoji novi pesmi Ana Dežman poje, da gre naprej, a videospot je posnela vzvratno in ob tem ugotovila, da naprej včasih pomeni tudi nazaj. Kako izjemna pevka preživlja dni v teh koronačasih?

osebni arhiv
Kot mnogi je tudi Ana trenutno doma na čakanju.

Ana se je oktobra lani dokazala s svojo prvo glavno vlogo Santuce v najslavnejši operi Pietra Mascagnija Cavalleria Rusticana. »Zelo sem vesela, srečna in upam, da bom spet stopila na oder, ko bo situacija boljša,«je povedala. 

Pevka Ana Dežman se profesionalno posveča operi, rada pa poje tudi zabavno glasbo. Trenutno dneve preživlja doma. »Sem na čakanju. Nekaj časa sem bila zaposlena v SNG Opera in balet Ljubljana kot zboristka-solistka, zdaj pa redno sodelujem z ljubljansko operno hišo kot solistka. Sem samozaposlena in zdaj je zaradi situacije vse še težje,« nam je povedala, medtem ko je lovila hči Klaro in sina Martina. Otroka sta doma, sicer hodita v vrtec in z dvema živahnima malčkoma ni lahko biti cele dneve doma, je še dodala. Oktobra lani je dosegla prelomnico v svoji operni karieri, saj je do zdaj nastopala kot zboristka-solistka in je poleg zborovskega udejstvovanja nastopila v več manjših in srednjih vlogah. Zdaj pa se je dokazala s svojo prvo glavno vlogo Santuce v najslavnejši operi Pietra Mascagnija Cavalleria Rusticana. Konec lanskega leta je izdala pesem Grem naprej, ki jo spremlja zelo zanimiv videospot – posnet je od zadaj naprej. Zagotovo edinstveno in nekaj, česar še nismo videli.

VZVRATNO

»Za snemanje sem se morala vse besedilo naučiti vzvratno, pesem pa je naenkrat začela zveneti prej kot kakšna eksotična etno skladba v nekem neznanem jeziku z drugega konca sveta. Mimoidoči so presenečeno obračali glave, ko so poslušali moje čudne besede, medtem ko smo snemali videospot,« nam je v smehu povedala Ana. »Avtor skladbe se je domisli, da bi šli 'v rikverc', zato sem se pesem naučila od zadaj naprej.« Ana priznava, da je to bila edinstvena izkušnja, saj si je bilo besede brez pomena težko zapomniti in jih tudi zapeti. Tako se eden izmed verzov na primer glasi: »Jeeeeerp merg hirdajf mortevz,« nam je predstavila, kaj si je zapomnila. A Ani so všeč drugačne stvari in zato se je s to idejo takoj strinjala, nam je še povedala hči znane slovenske pevke Elde Viler. »Sicer pa komaj čakam, da ponovno stopim na oder, in upam na še kakšno glavno vlogo v operi, to mi res veliko pomeni,« je še povedala.