NOVI ALBUM

"Ko gledam morje, se vedno spomnim na Oliverja Dragojevića"

Eva Jandl
19. 1. 2021, 20.40
Posodobljeno: 20. 1. 2021, 10.26
Deli članek:

Karantenske dneve Slavko Ivančič preživlja za klavirjem, s pogledom na Piranski zaliv in pokojnim prijateljem Oliverjem Dragojevićem v mislih. Na novem albumu se mu bo namreč približal v glasbenem smislu.

Alesh Maatko
Slavka navdihuje morje, vidi ga tudi skozi okna svoje hiše.

Znani primorski glasbenik Slavko Ivančič (66) nam je povedal, da dneve preživlja doma, sedi v hiši in skozi okno gleda na Piranski zaliv ter opazuje, kdaj prispe kakšen čoln ali ladja. »Je čisto karantensko, sem doma z družino, se ne družimo z drugimi. Zadnjič sem bil v Portorožu in je bilo videti, kot da je padla bomba – ulice so popolnoma prazne, lokali in restavracije zaprti, nikjer nikogar.« Pravi, da se vsak dan odpravi v svoj studio, ki ga ima doma, in piše glasbo, igra klavir in kitaro. »Od Leona Oblaka in Draga Misleja - Mefa, s katerima sodelujem, sem dobil super besedila. Jaz jima povem idejo za pesem – zdaj sem razmišljal o koroni, pa o času, v katerem živimo, in fantje so genialci, že zelo hitro sem dobil krasna besedila. Nato sedem za klavir in pišem glasbo, ustvarjam,« nam opiše potek ustvarjanja pesmi. »Zdaj ni časa za jamranje, zdaj je čas za ustvarjanje,« še doda.

OSEBNA PRIJATELJA

Arhiv uredništva
Oliver Dragojević je bil osebni in glasbeni prijatelj Slavka Ivančiča.

In ko se pogovarjava o morju, razkrije, v katero smer ga trenutno vleče. »Vleče me v glasbo pokojnega Oliverja Dragojevića. Bila sva dobra osebna prijatelja, tudi družinsko smo se družili. In ko gledam morje, se vedno spomnim nanj ter razmišljam, da ne bi bilo slabo se približati Oliverju. No, lahko vam zaupam še eno anekdoto: ko se je moj dobri prijatelj pogovarjal z Oliverjem v Sarajevu po nekem koncertu, mu je malo provokativno rekel, da imamo Slovenci svojega Oliverja, in Oliver je brez obotavljanja dejal: 'Ja, to je Slavkič, moj prijatelj iz Portoroža.' In s tem živim, o tem razmišljam. Ljudje mi pravijo, da sem mu blizu, tako glasbeno kot človeško.« Se torej obeta nov album, smo ga vprašali. »Da, na njem bo deset skladb. Lahko povem, da ne bodo prav vse v slogu Oliverja Dragojevića, me pa zelo zanima, kakšen bo odziv ljudi. Kljub nepredvidljivim koronskim časom upam, da bom lahko album izdal že jeseni,« nam je zaupal.