LAHKOTNO

Rok Ferengja: »Ne bom izdajal pesmi le zaradi neke kvote«

Eva Jandl
13. 1. 2021, 06.56
Deli članek:

Rok Ferengja s svojim Rok’n’bandom nima spletnih koncertov, ampak ustvarja nove pesmi – eno bomo lahko slišali že aprila na Popevki 2021.

Osebni arhiv
Všeč mu je zlata doba slovenske popevke.

Že decembra nam je Rok Ferengja, član zasedbe Rok'n'band, zaupal, da je posnel novo pesem in se z njo prijavil na festival Popevka 2021. »Z Alešem Klinarjem in Rokom Lunačkom smo naredili pesem Pomladni večer, z njo sem se prijavil na festival in sem sprejet,« nam je veselo povedal, čeprav še ni popolnoma prepričan, kako bo potekala letošnja Popevka, ki je napovedana za april. »Imam pravo ’popevkarsko’ pesem in ni skrivnost, da mi je tako imenovana  zlata doba slovenske popevke zelo blizu. Vsako leto rad pogledam Popevko, a se mi zdi, da so bile zadnja leta pesmi malo ’pretežke’ – popevka mora imeti lahkotno melodijo, všečno večini občinstva, takšno, da si jo lahko tudi požvižgavaš.« Rok je sicer že osvojil zmago na festivalu Popevka, leta 2010 je zapel v duetu s Katjo Fašink.

Osebni arhiv
Pravi, da je nekaj posebnega, ko imaš ob sebi revijski orkester.

Živimo na 14 dni

Karantena za glasbenike ni preveč prijazna, tudi za Roka in njegov bend ne. »Malo ustvarjamo, včasih se dobimo in kaj posnamemo, seveda se držimo ukrepov, nosimo maske in razkužujemo, in moram reči, da še nihče od mojih bližnjih ni zbolel, čeprav poznam kar nekaj ljudi, ki so zboleli – eni zelo hudo, drugim ni bilo skoraj nič,« nam je povedal Rok ter stanje povzel z besedami: »Živimo na 14 dni, ko izvemo, kako bo potekalo naslednjih 14 dni.« Kot vsi starši se doma z ženo Aliso ukvarja s šolo na daljavo za tri otroke ter se z njimi kratkočasi: igra karte in pogleda kakšen film. Sicer pa se Rok in Rok'n'band niso odločili za spletne koncerte kot drugi glasbeniki. Zakaj? »Pri poslušanju glasbe prek spleta v živo lahko prihaja do zamika, zato se za to nismo odločili, le za božič smo zaigrali in zapeli. Posnel sem dve pesmi: z eno bom nastopil na Slovenski popevki, v bunkerju pa imamo še eno, ki je bila pripravljena za festival, ki je odpadel. A ne bom izdajal pesmi le zaradi neke kvote,« še pravi. Sicer pa je glasbenik tudi podjetnik – na Magaskarju ima namreč hotel, tam pa tudi že več kot 20 let živi njegov brat.

Osebni arhiv
Za praznike je nastopal po slovenskih televizijah in radiih.