VIŠINA KOT OVIRA

FOTO: Visoke zvezdnice so bile kot najstnice nesamozavestne

Marjana Vovk
13. 12. 2020, 12.10
Deli članek:

Pri manekenkah je nujno, da so čim višje, visokorasle igralke pa včasih niso prav zaželene. Predvsem gre za to, da v filmu praviloma ne smejo biti višje od svojih soigralcev.

Profimedia
Gwendoline Christie

Znane so denimo zgodbice o Tomu Cruisu, ki se zelo trudi skriti dejstvo, da meri le 170 centimetrov in da so njegove soigralke velikokrat višje od njega, kar morajo filmarji spretno prikriti.

Med snemanji tako igralec stoji na pručki, nosi čevlje s peto in podobno. Govorilo se je celo o tem, da sta morali njegovi nekdanji ženi Nicole Kidman (180 centimetrov) in Katie Holmes (175 centimetrov) v njegovem spremstvu obvezno nositi nizke pete. Da se je počutil višjega in bolj možatega.

Pomanjšane

Kar zadeva zvezdnike, naj bi bili čim bolj podobni povprečnemu gledalcu, da se ta lažje poistoveti z njimi. Tudi glede višine. Povprečna višina ameriške ženske je okoli 162 centimetrov, Slovenke pa 165. A ljudje smo si zelo različni, zato tudi tako zelo različni nabori igralk. Presenetljivo veliko je nadpovprečno visokih hollywoodskih zvezdnic, čeprav morda v filmih tega niti ne opazimo. Kot rečeno, s filmsko »magijo« jih pomanjšajo, da so njihovi soigralci videti večji in bolj možati. Šele na rdečih preprogah se marsikdo zave, da so veliko višje kot večina preostale filmske ekipe.

Nesamozavestne

Zanimivo je, da imajo vse visoke zvezdnice podobne najstniške izkušnje – zaradi višine so se počutile grde in nesamozavestne, bile so izločene iz družbe, vrstniki so jih zafrkavali ali jih celo fizično maltretirali. Večina teh žensk se je šele pozneje, ko so postale slavne in zaželene, sprijaznila s svojim videzom. In kar nekaj jih je kariero začelo z vlogami močnih žensk, bojevnic, maščevalk, ki so (proti moškim) spretno vihtele orožje ali celo pesti, ob tem pa so pretkano uporabljale še svoje možgane. Ob tem sploh ni bilo nujno, da so bile videti še zapeljive, čeprav so vsaka na svoj način seveda bile.

Gwendoline Christie

Ena, če ne celo najvišja zvezdnica je trenutno 42-letna Britanka, ki smo jo spoznali v Igri prestolov – 191 centimetrov je tam odlično izkoristila v vlogi močne bojevnice Brienne. A še njeni profesorji v londonskem Drama Centru so ji ob podelitvi diplome napovedovali, da se zaradi svoje višine verjetno nikoli ne bo preživljala samo z igralstvom, smejal pa se ji je tudi njen agent, ko je izrazila željo, da bi poskusila s filmi. A se ni vdala. In se zdaj lahko smeji vsem tem, pa tudi tistim sošolcem, ki so se iz njene višine delali norca in jo ustrahovali.

Elizabeth Debicki

Kar 190 centimetrov meri avstralsko-poljska igralka, ki smo jo gledali v seriji Nočni receptor in filmih Varuhi galaksije 2, Vdove in Tenet, zdaj pa igra princeso Diano v seriji Krona. »Ko sem bila najstnica, sem okoli hodila zgrbljena, saj sem želela biti taka kot ostali in se izgubiti v množici. A pozneje sem se sprijaznila, da pač svoje višine ne morem spremeniti. Če tega ne bi sprejela, bi me vse življenje težilo,« pravi 30-letnica. Višina je zdaj njena prednost, kamorkoli pride, jo takoj opazijo in pusti velik vtis.

Profimedia
Elizabeth Debicki

Brigitte Nielsen

Danka z malce več kot 185 centimetri je kariero začela kot manekenka, nato pa presedlala tudi med igralke in pustila večni vtis predvsem kot junaška maščevalka Rdeča Sonja ter si prislužila vzdevek Amazonka. Tudi ona se kot najstnica ni dobro počutila v svojem telesu. »Sto osemdeset centimetrov sem imela že pri 13 letih, bila sem visoka in suha, zaradi česar so se fantje iz mojega razreda redno spravljali name in me pretepali,« se spominja 57-letna mama petih otrok.

Profimedia
Brigitte Nielsen

Sigourney Weaver

Ameriška igralka, ki jo poznamo predvsem iz filmov Osmi potnik, se ponaša s 183 centimetri višine. »Kot otrok sem se počutila kot ogromen pajek. Nikoli si nisem upala pomisliti, da bi lahko bila igralka,« se spominja danes 71-letna zvezdnica. A njena pot do zvezd ni bila lahka. »Zaradi svoje višine sem izgubila veliko vlog. Producenti so večinoma precej nizki in nikoli nisem bila njihova seksualna fantazija.« Prav tako je niso odobravali nižji igralci, ko je prihajala na avdicije. »Nekoč sem celo predlagala, naj mi narišejo čevlje na gole noge, da bi bila malce nižja in bi dobila vlogo.«

Profimedia
Sigourney Weaver

Uma Thurman

Sto enainosemdeset centimetrov ima ameriška igralka, ki je letos praznovala abrahama. Zaradi svoje višine in velikih nog (nosi čevlje številka 42–43) je bila nekoč zelo nesamozavestna, sovrstniki so jo ves čas zafrkavali, pomagalo ni niti to, da je bila njena mama manekenka. Neka njena sodelavka je 10-letni Umi celo predlagala, naj si da operirati nos, da bo videti lepša. »Šele pri 35 letih sem se sprijaznila s svojim videzom,« pravi 51-letna igralka iz filmov Šund, Ubila bom Billa in Moja super bivša.

Profimedia
Uma Thurman