o seksi koledarjih ne želi več govoriti

Damjan Murko: "Sem gospodar situacije in ne tarnam"

N.S.
3. 12. 2020, 06.55
Deli članek:

Bilo bi precej nenavadno, da bi se december začel brez zdaj še tradicionalnih vročih koledarjev enega in edinega Damjana Murka. Zanimivo pa je, da letos o svojih koledarjih sploh ne želi govoriti, ampak se je v intervjuju raje razgovoril o drugih stvareh.

Matic Leskovar
Murko obožuje praznični december, ki ga bo letos preživel v krogu družine.

Slovenski fenomen, kot nekateri pravijo samopromotorju Damjanu Murku, nam je povedal, kako bo preživel letošnje praznike, kako preživlja in preživi dneve brez nastopov ter še marsikaj zanimivega in sočnega.

Letošnji prazniki bodo za vse drugačni, kot smo jih vajeni. Kako jih boste praznovali?  

Zagotovo bodo malce drugačni, vendar se je pri nas zmeraj praznovalo in se bo tudi letos. Naša družina od nekdaj rada praznuje in prav nič me ne moti, da bodo letošnji prazniki bolj intimni. Bistvo vsega bo tako dobilo še globlji pomen.

Glasbeniki ste pravzaprav čez noč ostali popolnoma brez dela, kako vi preživite?

Sem gospodar situacije in ne tarnam. V življenju se je treba znajti in ne obupati. Sem eden redkih iz našega posla, ki niso zaprli svojega podjetja. Ves čas delam nemoteno. Slišim moje glasbene kolege, ki se samo pritožujejo, a za zdaj je situacija takšna, kot je, in če smo v preteklosti delali dobro in varčno, se nimamo kaj bati. Si pa vsi želimo, da čim prej stopimo na oder.

Kot vsako leto ste tudi letos izdali svoj vroč koledar, ki je že na voljo. Od česa se ta razlikuje od prejšnjih? S čim boste šokirali letos?

O koledarjih pač ne bom govoril. Mi ni treba. Moji oboževalci vedo, kaj lahko pričakujejo od mene, in letos sem jih znova šokiral. Gre za kakovosten tradicionalen izdelek, brez katerega si decembra pač ne znamo več predstavljati. Vašim zvestim bralcem pa podarjam en izvod za vroče mrzle dni. (smeh)

Kako to, da v teh časih ostajate tako optimistični in lahko brez nastopov dostojno živite?

Kot sem povedal, ne razumem ljudi, ki se ne znajo prilagoditi situaciji. Moji izdelki – parfumi, skodelice, albumi in ne nazadnje koledarji – se odlično prodajajo in lahko živim od tega, dokler se stanje ne bo umirilo. Moramo ostati močni in potrpežljivi. Življenje ni mirna reka, ki bi tekla po strugi, zato se je treba boriti sleherni dan z nasmehom na obrazu.

Kakšno je bilo iztekajoče leto za vas?

Iskreno? To leto ni bilo moje. Po drugi strani sem se spet ogromno naučil in postal še močnejši. Ne bojim se virusa, bojim se zlobe ljudi, ki lahko pusti več žrtev kot virus. Vse se je spremenilo in vsi smo se spremenili. Iz mojega življenja so v tem letu odšli ljudje, za katere bom čez čas še bolj prepričan, da tukaj niso imeli kaj iskati, z družino smo se preselili, z ženo sva šla skupaj čez marsikaj. V vsakem primeru pa želim pokazati, da kar me ne ubije, me jača. Sem kot skala, nič me ne premakne, razen ljubezni in iskrenega srca.

Svoje življenje skrbno skrivate pred javnostjo. Vam to zmeraj uspe?

Žal ne. Sem javna oseba in ne kar nekdo, zato se zavedam, da se vsa leta za mano vleče rep nevoščljivosti in prezira samo zato, ker svoj posel že leta delam dobro in pošteno. Ne bom rekel, da kdaj ni bolelo, da me kaj ni prizadelo, ampak na koncu vidiš, da si delal prav, ko se ozreš nazaj. Vidiš, kaj si ustvaril, kje si in kje so zdaj tisti, ki so bili najbolj žaljivi in obsojajoči.

Vaša zunanja podoba se ne spreminja, vaš slog ostaja isti, pesmi in zgodbe provokativne in polne smisla za humor. Vsako leto ste videti bolj mladostni, v čem je skrivnost?

Naj rečem, da dobra volja in optimizem? Lepo vas prosim, to je absolutno premalo in privlečeno za lase. Delo, disciplina, nič alkohola, cigaret in zdrava prehrana. Obrazna joga, delo na sebi. Nič ne pride samo od sebe in za vse v življenju je treba garati.

Vas in sina bo obiskal Miklavž? Kako se spominjate tega dogodka iz svoje mladosti?

Spominjam se, da sem že kot otrok zmeraj nestrpno čakal na Miklavža. Vse te vrednote, ki sta mi jih starša vlila kot otroku, želim zdaj prenesti na svojega sina Tiarja. Skromnost in priprava na božič nas ob prihodu Miklavža še bolj povežeta k razmišljanju. Ves dan preživim z družino. Sinu s soprogo prebirava pravljice o parkljih in Miklavžu, ki zvečer tudi nastavi darila, predvsem sladkarije in sadje.

Pripravljate za drugo leto ali morda še letos kaj za svoje oboževalce?

Nikakor ne počivam in imam ogromno  idej, ki jih želim realizirati. Prvič v moji karieri pa bom ljudem pričaral nepozaben, čustven Miklavžev večer 6. decembra v živo z akustičnim koncertom ob klavirju s pianistom Domnom Trobišem. Tega od mene niso vajeni, vse bo potekalo v živo, petje, igranje. Slišali bodo moje lepe, razpete balade, ki jih nekateri sploh ne poznajo, in tudi nekaj domoljubnih ter prazničnih pesmi drugih izvajalcev. To bo moje darilo za vse, ki mi vztrajno pišejo, da me pogrešajo, in ostale, ki jim ta čas ni naklonjen.