Leslie Nielsen

Spomin na smešnega možaka iz gole pištole

M.V.
23. 11. 2020, 21.41
Deli članek:

Bil je poznan predvsem kot komik v odštekanih filmih, čeprav je filmsko kariero v šestdesetih letih prejšnjega stoletja začel predvsem v dramah in vesternih.

Profimedia
Gola pištola

Ta mesec mineva deset let, odkar se je v 85. letu zaradi pljučnice za vedno poslovil kanadski igralec Leslie Nielsen.

Pred študijem igralstva je nekaj let služil v vojski (čeprav je bil skoraj popolnoma gluh, vse življenje je nosil slušni aparat) in bil didžej na lokalni radijski postaji. V petdesetih je začel igrati v TV-serijah, nato pa tudi v filmih. V osemdesetih ga je film Ali je pilot v letalu? izstrelil med komične ikone. Spomnimo se nekaj njegovih največjih uspešnic, ki še danes nasmejejo tako staro kot mlado.

Ali je pilot v letalu?

Vloga dr. Rumacka je Leslija uveljavila kot komika. »Vedno sem si želel snemati komedije,« je takrat izjavil. »Do zdaj sem dvajset let dobival napačne vloge.« Njegova komika je izhajala iz tega, da je ostajal smrtno resen v absurdnih situacijah.

arhiv uredništva
Ali je pilot v letalu?

Gola pištola

Trije filmi so nastali po seriji Police Squad! in nadaljujejo nore dogodivščine nesposobnega detektiva Franka Drebina. V intervjuju za BBC leta 2000 je Nielsen izjavil: »V zgodovino sem se že zapisal kot smešni možak iz Gole pištole in takega se me bodo vedno spominjali.«

Tajni agent 000

Parodija na Jamesa Bonda, v kateri igra Dicka Steela oziroma agenta WD-40, ki mora ustaviti zlobnega generala, ki želi zavladati svetu. Film z veliko akcije je igralec posnel pri sedemdesetih. »A vse nevarne prizore so posneli kaskaderji. Bil bi neumen, če bi se sam spuščal v kaj takega.«

Profimedia
Tajni agent 000

Drakula: Veseli mrtvec

Zadnji celovečerec režiserja Mela Brooksa (v njem igra tudi Van Helsinga), torej gre za sodelovanje dveh komičnih velikanov, a kljub temu Drakula ni navdušila ne kritikov ne gledalcev – čeprav je med Leslijevimi oboževalci kultna.

arhiv uredništva
Drakula: Veseli mrtvec