Slovo legende

Poslovil se je eden največjih igralcev z območja nekdanje Jugoslavije

R.T.
22. 11. 2020, 17.12
Posodobljeno: 22. 11. 2020, 18.29
Deli članek:

Po dolgotrajni in težki bolezni je v 78. letu starosti preminil bošnjaški igralec Mustafa Nadarević.

Bobo
Mustafa Nadarević

Novico o njegovi smrti so za hrvaške medije potrdili njegov svojci. Nadarević se je leta 1943 rodil v Banjaluki v današnji Bosni in Hercegovini, nato je zemljo tlačil po številnih mestih širom nekdanje Jugoslavije, a je večino življenja preživel v Zagrebu. Umrl je po dolgotrajnem boju z rakom na pljučih.

Svojo igralsko kariero je začel v Zagrebškem gledališču mladih, na Akademiji dramskih umetnosti v hrvaški prestolnici je leta 1967 tudi diplomiral. Na velika platna se je podal v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko se je večinoma pojavljal v stranskih vlogah. 

Profimedia
Mustafa Nadarević (desno) v filmu Ko se zdani z leta 2012.

Zaslovel je z vlogo v filmu Emirja Kusturice Oče na službeni poti, sledile so vloge v filmih Već viđeno Gorana Markovića, Glembajevi Antuna Vrdoljaka, Kuduz, Gluvi barut, Praznik u Sarajevu, Puška za uspavljivanje, Nikogaršnja zemlja, Gori vatra, Nafaka in številnih drugih. Igral je tudi v filmih slovenskega režiserja Gorana Vojnovića Čefurji raus! in Piran-Pirano. Nazadnje se je pojavil na malih ekranih v priljubljeni seriji Nor, zmeden, normalen, ki so jo snemali vse do leta 2016. Dejaven je bil tudi kot gledališki režiser, hkrati je dve leti predaval na Akademiji dramskih umetnosti. Za sabo ima tri zakone, v katerih so se mu rodili hčerki Nađa in Nana ter sin Aša.

Za svoje delo je dobil številne nagrade in priznanja, tudi hrvaško državno nagrado Vladimirja Nazorja za življenjsko delo, poroča STA.

Profimedia
Mustafa Nadarević v filmu Ko se zdani z leta 2012.