Zabava

73. obletnica poroke kraljice Elizabete in princa Filipa

M. V.
20. 11. 2020, 15.00
Deli članek:

Na današnji dan leta 1947 se je zgodila (za današnje standarde skromna) kraljevska poroka.

Profimedia
Kraljica Elizabeta in njen mož, princ Filip

Kar 73 let sta že poročena britanska kraljica in kralj, njun zakon je preživel številne turbulentne čase in afere, od vojn, recesij, škandalov do nepričakovanih smrti v družini. Kraljica Elizabeta je ob njuni zlati obletnici leta 1997 priznala, da je princ Filip njena večna opora. »Vsa ta leta mi daje moč in vztrajnost.«

A njune večne ljubezenske zgodbe skoraj ne bi bilo, saj Filip na začetku ni bil zagret za Elizabeto. Medtem ko se je takrat 13-letna princesa med obiskom kraljeve mornariške šole v Dartmounthu noro zagledala v postavnega 19-letnega svetlolasega kadeta, ta dekletcu ni namenjal nobene pozornosti. A ker se je začela vojna, sta lahko kontakt obdržala le preko pisem – bodoča kraljica ga namreč ni mogla pozabiti. Leta 1943 je mladi vojak, sicer princ Grčije in Danske, dobil dopust za božič in tega preživel v Windsorski palači – in takrat je 17-letnica končno ogrela njegovo srce. »Videl sem jo v čisto drugačni luči. Bila je čudovita,« je povedal v biografiji.

A nato sta se morala upreti še njenemu očetu, kralju Juriju, ki mu bodoči zet ni bil najbolj po godu, saj je bil premalo bogat in imel je nemške korenine. A na koncu je zmagala ljubezen: kralj je ugotovil, da je par tako zelo zaljubljen, da mu hči nikoli ne bi odpustila, če bi ji prepovedal poroko. In tako sta julija 1947 naznanila zaroko in se 20. novembra poročila.

arhiv uredništva
Poročna fotografija kraljevega para