Deset let kariere

Challe Salle: »Čisto iskreno, trenutno sem v nekem čudnem obdobju«

M.V.
14. 11. 2020, 20.45
Deli članek:

Saša Petrović oziroma Challe Salle pravi, da ga je glasba kljub težkim življenjskim preizkušnjam popeljala na pravo pot. Zato se danes tudi sam trudi, da bi bil zgled vsem mladim.

osebni arhiv
Profesionalno košarkarsko kariero so prekinile poškodbe, a šport ostaja del njegovega življenja, zdaj je inštruktor fitnesa.

Saša Petrović je na sceno stopil leta 2010 in nanizal kar nekaj uspešnih rap pesmi, a pravo evforijo je sprožil leta 2017 s pesmijo Lagano, s katero je v slovensko glasbo vpeljal reggaeton ritme. Med njegovimi bolj znanimi hiti so Nočm it domov, To je to, Poln kufer, Velik je ta svet (z Janom Plestenjakom), Legenda, letos pa je Challe, tudi inštruktor fitnesa, ob deseti obletnici kariere izdal motivacijsko pesem Nove zmage, ki govori o njegovi poti. Ta seveda ni bila brez ovir. Zaradi poškodb se je moral odreči košarki, zelo pa ga je zaznamoval tudi očetov odhod, zaradi katerega je pustil šolo in začel opravljati priložnostna dela, da bi pomagal družini. Zdaj pa ga, tako kot večino glasbenikov, čaka nova preizkušnja, ko zaradi pandemije ne more nastopati. »To je zame katastrofalno,« je dejal. A vztraja naprej, saj je glasba njegovo življenje.

Letos praznujete deseto obletnico kariere. Pesem Nove zmage govori prav o vaši poti. Kateri so bili največji mejniki na njej?

Uh, bilo jih je kar nekaj. Leta 2010 sva s kolegom Manchetom v sodelovanju z ekipo Deejay Time posnela pesem Nočm it domov in pozneje tudi videospot. Bila sva prva domača raperja, ki sta rapala na house podlago. Pesem je bila dobro predvajana tudi na radiih in takrat se je uradno začela moja glasbena kariera. Leto pozneje sem izdal prvi samostojni videospot za pesem Midva, v začetku leta 2012 pa sem vzbudil veliko pozornosti s pesmijo in spotom To je to, v stilu gangsta rapa. Istega leta je nastala tudi ena prvih domačih hip hop diss pesmi z naslovom Kensl, ki je dosegla neverjetne odzive na spletu. Potem sem leta 2013 izdal prvi in za zdaj edini hip hop album Kristalno jasno, kmalu zatem pa sem se odločil za glasbeni premor, ki je trajal dve leti. V začetku leta 2017 sem se vrnil na glasbeno sceno in spremenil svoj glasbeni stil, k rapu sem dodal še melodije in petje. Tako je nastala uspešnica Lagano, ki je prva domača pesem, ustvarjena v reggaeton žanru, poleg tega najbolj poslušana avtorska pesem na spletu v zgodovini Slovenije.

Obletnico ste želeli proslaviti z novim albumom in turnejo, to je zdaj zaradi virusa seveda prestavljeno na prihodnje leto. Verjamete v naključja, da se je to zgodilo z nekim razlogom?

Res je, koronasituacija nam je vsem porušila načrte in na splošno življenjski ritem. Mislim, da se vse zgodi z razlogom in da globalno širjenje virusa ni naključje. Nihče od nas ne more vedeti, kaj vse se skriva v ozadju te zgodbe, iskreno pa se tudi ne želim ukvarjati s tem. Zdravje je na prvem mestu, zato je treba v tem času ravnati čim bolj zrelo in odgovorno, da zaščitimo tiste, ki so najbolj ogroženi.

Domen Jančič
Pesem nove zmage ima močno sporočilo: kljub vsem oviram in padcem moraš v življenju vztrajati naprej in verjeti vase.

Ste deseto obletnico vseeno kako proslavili sami?

Čisto iskreno: nisem, ker to ne bi bilo to. Želim jo proslaviti z velikim koncertom, s svojim bendom na odru in poslušalci pod njim. Brez tega proslavljanje zame nima nobenega smisla.

Pravite, da ste na novem albumu združili svoj stari in novi stil rapanja in petja. Kakšen je ta novi stil?

Novi stil je predvsem drugačen in moderen. Ko sem se pred tremi leti vrnil na glasbeno sceno, sem k pisanju besedil in rapanju dodal še petje in melodije, ki gredo hitro v uho. Spremenil sem tudi tematiko pesmi, saj želim, da so moje pesmi pozitivne in da tako tudi vplivajo na ljudi. Poleg tega pojem o stvareh, ki so ljudem blizu, in se lahko takoj najdejo v pesmih. Vsak ima svoj okus, a kar zadeva glasbeno produkcijo, lahko brez dvoma trdim, da je ena najkakovostnejših pri nas.

V kakšnem obdobju ste trenutno osebno, torej v kakšni fazi je Saša?

Čisto iskreno, trenutno sem v nekem čudnem obdobju. Imam veliko več časa zase kot prej, a največji problem je ta, da ne morem normalno opravljati svojega dela. Po naravi sem zelo aktiven, kreativen in družaben, zato sem navajen biti vedno v akciji in med ljudmi. Najbolj pogrešam vaje z bendom, svoje koncerte, poslušalce in nasploh stik z ljudmi. Tudi glasbeno ustvarjanje zame je težje, ker moje življenje in dogajanje okoli mene ne potekata normalno. Vseeno pa razmišljam pozitivno in poskušam svoj čas čim bolj kakovostno izkoristiti.

Ste velik vzornih mladih. Kaj jih kot vplivnež želite naučiti?

Zelo sem vesel, da me poslušajo različne generacije, še posebej mladi. Prek družbenih omrežij me spremljajo v velikem številu in trudim se biti v stiku z njimi ter jih usmerjati v pozitivno smer, povezano z izobrazbo, glasbo in športom. Ob tem jih tudi spodbujam, da verjamejo vase in izkoristijo vse svoje potenciale ter talente.Že drugo leto zapored imam zato tudi svojo linijo šolskih potrebščin, ki jim popestri učenje in poskrbi za dodatno motivacijo. Drugače pa si želim, da moje ime povezujejo s tem, da sem ne le dober glasbenik, ampak tudi oseba z dobrim srcem.

Domen Jančič
Challe se zaveda, da je vzornik mladih, zato v svojih pesmih ne uporablja kletvic.

Kaj počnete v tem koronaobdobju, ko ne morete nastopati, zaprti pa so tudi fitnesi?

Kot sem rekel že prej, imam veliko več časa zase, ki ga poskušam čim bolj kakovostno izkoristiti. Dopoldne se odpravim na tek v naravo ali v garažo k prijatelju, ki ima nekaj fitnes naprav. Letos štejem svoje dneve, ko športam, za zdaj jih je več kot 150 in predvidevam, da jih bo do konca leta 200. Doma v stanovanju imam svoj glasbeni studio, tako da skoraj vsak dan ustvarjam, poslušam pa tudi veliko različne glasbe. Sem eden redkih domačih glasbenikov, ki so letos kljub tej situaciji objavili svoja dela. Izdal sem dva nova singla in posnel tudi videospot, aprila Pariz in avgusta Nove zmage. Zvečer si rad pogledam kakšen dober film ali serijo, občasno igram tudi playstation, da se »odklopim«. Letos malo več berem, nazadnje sem prebral knjigo Nova zemlja pisatelja Eekharta Tolla, ki sem jo dobil za božično darilo, trenutno pa berem biografijo 50 Centa (Hustle Harder, Hustle Smarter), v angleščini.

Kaj mislite, kako bo trenutno obdobje omejitev na dolgi rok vplivalo na glasbenike?

Ustavil se je ves svet ter stanje je in bo na vse nas vplivalo negativno, še posebej na ekonomijo in gospodarstvo v državi. Največji problem za nas glasbenike so seveda odpovedani koncerti, od katerih smo odvisni – to pomeni, da nimamo rednega vira zaslužka in se moramo ukvarjati z drugimi stvarmi. Ukrepi ne dopuščajo nastopov, zato ne moremo v celoti opravljati svojega dela, kar je zame katastrofalno. Zato je tudi skoraj nemogoče vlagati denar v nove pesmi in videospote, ki so velik finančni zalogaj. Že tako ima domača glasba premajhno podporo medijev, trenutno stanje pa ne bo prineslo nič dobrega glasbeni sceni in tudi kulturi. Jaz kljub vsemu ustvarjam in vztrajam naprej. Tudi če je kriza, karantena ali pa se bliža konec sveta, je glasba moja ljubezen, moje življenje in ne morem brez nje.

Kateri verz iz vaših pesmi bi nam trenutno prišel najbolj prav?

Cenim svoj lajf, širim gud vajb – zato, ker cajt ne gre več nazaj (pesem Gud vajb).

Prihodnje leto boste praznovali 30. rojstni dan. Vam ta številka pomeni kaj posebnega, bo kakšno posebno slavje?

Res je, čas leti in tridesetka se bliža. Pustimo se presenetiti, rad imam spontane stvari, verjetno bom praznoval v družbi najbližjih. Mogoče si bom privoščil tudi kakšno potovanje v tople kraje, saj letos nisem bil nikjer na dopustu, razen na Bledu za pet dni. Vse, kar si želim, je zdravje in to, da se situacija s korono, karanteno in ukrepi čim prej umiri, da lahko ljudje ponovno normalno zaživimo.