Po hudi bolezni

V zagrebški bolnišnici se je za vedno poslovil Kićo Slabinac

A.S.
13. 11. 2020, 09.55
Posodobljeno: 13. 11. 2020, 10.26
Deli članek:

Priljubljeni hrvaški glasbenik Krunoslav Kićo Slabinac je preminil v 78. letu starosti.

revija Zvezde
Kićo Slabinac

Legendarni pevec, ki je najbolj znan po velehitu Zbog jedne divne crne žene, je nedavno obeležil 50 let solo kariere, danes pa so hrvaški mediji sporočili žalostno vest.

Kićo Slabinac je namreč v zgodnjih jutranjih urah umrl v zagrebški bolnišnici, kjer je ležal zadnje tri mesece. Pevec je zaradi koronarne srčne bolezni prestal rutinsko operacijo srca, a okrevanje ni potekalo tako, kot so pričakovali, saj se rana na prsih ni celila. Prvi operaciji sta sledili še dve, kar pa je bilo očitno preveč za njegov organizem in so ga morali dati v umetno komo. Od takrat je bil na oddelku intenzivne nege priključen na respirator. 

Čeprav so vsi upali, da bo Kićo okreval, je bila bolezen premočna, za vedno je zaprl svoje oči.

Sodeloval s številnimi avtorji

Slabinac je bil rojen marca 1944 v Osijeku. Že v osnovni šoli je igral tamburico. Kot najstnik je tamburico nadomestil z električno kitaro in prve glasbene uspehe dosegel z rokovsko skupino Dinamiti, ki jo je ustanovil leta 1964. Sledila je samostojna kariera, med katero je na začetku prepeval uspešnice Toma Jonesa in Elvisa Presleyja. Potem se je v 70. letih prejšnjega stoletja bolj posvečal slavonski narodni glasbi. Leta 1971 je nastopil kot jugoslovanski predstavnik na tekmovanju za pesem Evrovizije in hitro postal eden najbolj priljubljenih pevcev na območju nekdanje Jugoslavije, njegove pesmi "Plavuša", "Pokloni mi jedan dan", "Zbog jedne divne crne žene", "Tri slatke riječi" pa so postale velike uspešnice.

V svoji dolgi karieri je sodeloval s številnimi avtorji, med drugim tudi z Đorđem Novkovićem, Arsenom Dedićem, Kemalom Montenom, ...