SVEŽE

Petra Zore: Pesem o mestu, ki je njej zelo ljubo

N.S.
7. 11. 2020, 07.54
Posodobljeno: 7. 11. 2020, 12.43
Deli članek:

Najbolj znana učiteljica in pevka skupine Bomb Shell, vedno nasmejana Petra Zore, je pred dnevi svojim oboževalcem postregla z videom, ki je sveža akustična verzija uspešnice Lublana.

Osebni arhiv
Nasmejana Petra in njen odlični kitarist Tadej Hribernik

Ob izidu novega videospota za pesem Lublana, ki je akustična priredba, nam je Petra Zore zaupala nekaj podrobnosti.

Dolgo ste napovedovali, zdaj pa tudi predstavili pesem Lublana. Za kaj pravzaprav gre?

Pesem Lublana je pravzaprav moja avtobiografska skladba, ki smo jo skupaj z mojim bendom Bomb Shell izdali pred natanko letom dni. Ravno takrat sem nastopala v popularni oddaji Znan obraz ima svoj glas in mnogo oboževalcev te oddaje je morda takrat prvič slišalo zame. Zato sem se odločila, da se jim najlažje predstavim, če jim kar zapojem pesem. To mi gre tudi dosti bolje kot dolga pripovedovanja o sebi. Priznam pa tudi, da je Lublana pesem, ki smo jo v predkoronskih časih z bendom najraje igrali na svojih koncertih. Pred letom dni je pesem dobila bendovski aranžma in videospot, zdaj pa sem jo skupaj s kitaristom za vse, ki mene in moj bend še vedno podpirajo in spremljajo, zapeljala v akustično verzijo, da si jo lahko v miru zavrtite iz svojega naslonjača.

Pravite, da je pesem avtobiografska, zakaj ta izpoved?

V verzih skladbe je veliko skritih sporočil, ki so meni ljuba in blizu. Razkrijem na primer, kdaj imam rojstni dan, kdo sta moji najboljši kolegici že od vrtčevskih jaslic, kje me v Ljubljani najpogosteje srečate … Ja, Lublana je čista avtobiografska skladba, kot nekakšna moja predstavitev, da si me poslušalci bolje zapomnijo in me tudi spoznajo.

Jerneja Korošec/KAJ5 produkcija
Priljubljena pevka Petra Zore predstavlja »osveženo« različico pesmi, ki jo je z bendom v predkoronskih časih najraje igrala na koncertih.

Ste sami napisali besedilo?

Besedila vseh pesmi, ki jih izdam sama ali z bendom Bomb Shell, prispevam jaz, tako da je tudi tole besedilo prišlo izpod mojega nalivnika. Napišem tisto, kar začutim oziroma me navdihe v trenutku. Zanimivo je ravno dejstvo glede mojih zamisli novih skladb. Namreč največ svojih najboljših zamisli dobim, ko z avtom stojim pri rdeči luči na semaforju. Zato so z mano v avtu vedno snemalnik, svinčnik in mini blokec. Ne zamerite mi, če včasih ne speljem takoj, ko se prižge zelena, mogoče ravno pišem ali snemam kakšen hit.

Zakaj naslov Lublana?

Ljubljana je mesto, ki ga naravnost obožujem. Je moj rojstni in domači kraj, v katerem se najbolje počutim. Čeprav sem prepotovala skoraj vso Evropo in obiskala vse večje evropske prestolnice, lahko res rečem, da je Ljubljana zame eno najlepših mest. Potem pa še vsi ti lepi spomini od mladosti do zdaj. Ni lepšega.

Zakaj Lublana in ne Ljubljana?

Jaz sem čistokrvna Ljubljančanka, žabarka. (smeh) In ni ga Ljubljančana, ki bi narečno ali slengovsko rekel Ljubljani Ljubljana. Vsi rečemo Lublana. Zato sem uporabila kar ta izraz, da se poslušalci lažje poistovetijo z menoj.

Kljub danim razmeram še vztrajate in ste produktivni. Kaj vas žene naprej?

Razmere v glasbenem svetu vsekakor niso lahke. Mene in moj bend v teh časih žene naprej prav to, kar nas je gnalo leta poprej. Glasba je naše življenje, je nekaj, čemur smo posvetili vse ure prostega časa, vse proste vikende, pozne večerne ure vaj, pa tudi finance za vso opremo in nenehna izobraževanja. To je moja strast in življenje. Zato še vedno vztrajam. Če bi vedela, da sem z glasbo že vse dosegla in vse povedala, bi se vsekakor že počasi ustavila. V življenju so prisotni tudi padci, neuspehi, nizki udarci, a če veš, kje je tvoj fokus, kakšne so tvoje želje in kakšno pot si prehodil, potem tudi veš, da se po vsakem padcu lahko pobereš.