samoozdravitev

Igralka Mojca Fatur premagala bolezen, ki velja za neozdravljivo

E.J.
28. 10. 2020, 20.20
Deli članek:

Igralka Mojca Fatur o tem, kako je premagala bolezen, ki velja za neozdravljivo, in kako je našla svojo notranjo moč.

Goran Antley / M24.si
Mojco je na poti ozdravitve partner Klemen Slakonja zelo podpiral, pred oddajo, v kateri je Mojca prvič javno povedala svojo zgodbo, pa je zapisal: »Ponosno stojim ob strani. Ljubezen, moč, pogum.«

Večkrat nagrajena gledališka in filmska igralka Mojca Fatur je v televizijski oddaji pri kolegici Zvezdani Mlakar prvič povedala, da se je spopadala z resnimi zdravstvenimi težavami in doživela celo stik z onstranstvom. Po rojstvu tretjega otroka je Mojca, sicer partnerica igralca Klemna Slakonje, s katerim imata dva otroka, zatipkala bulo in kmalu dobila diagnozo: mielodisplastični sindrom, ki velja za neozdravljivo bolezen. Mojčina edina možnost za ozdravitev je bila po mnenju zdravnikov presaditev kostnega mozga. A igralka je od samega začetka verjela v samoozdravitev in se začela posvečati sebi, odkrivati namen svojega bivanja na svetu.

PARTNER JO PODPIRA

Tako se je zaklenila v kopalnico, se pogledala v ogledalo in si rekla: »Duša, zdaj pa takole. Toliko časa bom buljila v svoje oči, dokler te ne zagledam in mi poveš, kakšen načrt imaš. Če je to transplantacija, v redu, samo povej mi, da se pripravim na to. Če ni potrebna, gremo drugam.« Kot pravi, je dolgo zrla v ogledalo, nato pa: »Ogledalo se je dobesedno razblinilo in iz njega je začela sijati močna bela svetloba. Glas, ki ga slišiš z notranjim ušesom, je rekel: 'Nobene transplantacije.'« Mojca še pravi, da je takrat začutila lastno notranjo moč, pri čemer jo vodi ljubezen, in ne strah pred življenjem.