Sladkih 30

Ilka ne čaka na obletnico, sproti si privošči, kar si želi

M.V.
27. 10. 2020, 20.23
Deli članek:

Včeraj je 30. rojstni dan praznovala naša smučarka Ilka Štuhec. Pravi, da se je okrogle številke veselila in da se počuti »čisto super«.

Mediaspeed
Ilka je trideseti rojstni dan praznovala v krogu družine.

Ko smo jo povprašali, kako gleda na okroglo obletnico, nam je zagotovila, da se je veseli, čeprav je to samo številka. »In nekako tako tudi gledam na vse skupaj. Se ne obremenjujem preveč, ni nekih sprememb mojega razpoloženja,« v smehu zagotavlja Mariborčanka.

Rojstni dan je praznovala doma ob kosilu z družino, ker je ne nazadnje to »v trenutnih časih najbolj smotrno in odgovorno«. Če ne bi bili sredi epidemije, njeno praznovanje ne bi bilo zelo drugačno, zatrjuje. »Zagotovo bi proslavila tudi z bližnjimi prijatelji in morda povabila na praznovanje več ljudi. Ampak to vedno lahko naredimo tudi kasneje, kot pravite, 'v boljših časih'. Tako da se s tem ne obremenjujem. Pomembno je, da ostanemo zdravi, za praznovanja bo še čas!«

Mediaspeed
Ilkina mama Darja Črnko je tudi vodja njene ekipe.

Zaveda se odgovornosti

Kaj lepega si je naša alpska smučarka zaželela za darilo? »V bistvu nič posebnega, imam vse, kar si želim.« Tudi sama si ni izpolnila kakšne posebne želje, saj pravi, da za to ne čaka na (trideseti) rojstni dan, ampak si že sproti privošči, kar si želi. »Za to priložnost si res ne bom privoščila resnično nič noro posebnega, kar bi izpostavila. Po daljšem času od doma bo družba družine zelo dobro darilo,« zatrdi. Čeprav bo v teh nekaj dneh, ko je doma, morala zaradi korone strogo paziti, s kom, kje in kdaj se druži. »To mi zagotovo ni pogodu, ampak zavedam se odgovornosti, moramo paziti nase in na zdravje tako jaz kot celotna ekipa. In v končni fazi vsi mi, pa ne samo zdaj v času epidemije, ampak nasploh. Je pa ta letošnja 'omejenost' (ali kakorkoli že želimo to poimenovati) prinesla več časa za razmislek, za kakšno novo idejo, nov način preživljanja časa, skratka več časa zase, kar tudi ne škodi,« pravi Ilka, ki iz vsake situacije poskuša izvleči nekaj dobrega.

Prilagojena sezona

Zaradi virusa bo prilagojena tudi letošnja smučarska sezona. »Upam, da ne bo še bolj okrnjena, kot je trenutno, ko so odpovedane tekme v Ameriki in Kanadi. Verjamem, da se trenutni razpored tekem lahko izpelje. Ne nazadnje to prinaša tudi tekmi v Mariboru, tako da upam, da se zadeve izpeljejo tako, kot je načrtovano. Spremembo je treba sprejeti, se prilagoditi in tekmovati v danih razmerah. Mogoče bo celo lažje, ker ne bo poti čez Atlantik in nazaj,« razmišlja dobitnica malega kristalnega globusa tako v smuku kot alpski kombinaciji leta 2017.

Drugačne so bile letos tudi že same priprave na sezono. »Predvsem zaradi rednih spremljevalcev v obliki mask, razkuževanja, osebne razdalje in tako naprej. Na smučiščih veljajo določena pravila, ampak se navadiš. Ena od razlik je tudi, da se nismo odpravili ne v Južno ne v Severno Ameriko. Priprave smo in še bomo delali v Švici, ker imamo tam najboljše pogoje. Ampak to ni pogojeno s koronačasi. Do tega bi najverjetneje prišlo v vsakem primeru,« razmišlja lanska svetovna prvakinja v smuku.