Evolucija užitka

Domen Valič: »Nisem sramežljiv, rad se pogovarjam o vsem mogočem«

Eva Jandl
26. 10. 2020, 20.35
Deli članek:

Igralec Domen Valič o – poučno žgečkljivem podkastu o spolnosti, kreativnosti in »bluzenju« med karanteno in prihodnjih projektih.

Arhiv uredništva
Med karanteno je veliko pisal, pa tudi »bluzil«, pravi.

V radijskem podkastu Evolucija užitka ste radoveden Luka, ki z Evo (igralko Manco Dorrer) raziskuje spolnost. Kako ste sprejeli ta projekt, ste po naravi sramežljivi?

Nisem sramežljiv, rad se pogovarjam o vsem mogočem in slišim mnenje drugih. Sem pa vedno bolj preudaren, ko se odločam, s kom se bom o tem pogovarjal in zakaj. Veliko zmotnih stvari sem slišal o sebi v zadnjih par letih, in ne želim nevede spodbujati napačnih vtisov s sproščenim pogovorom o seksu. Za vsako temo obstajata prostor in čas. Kot igralec sem snemanje podkasta sprejel z navdušenjem, saj tega še nisem nikoli počel in imam rad različne izzive.

Kaj ste se naučili oziroma pridobili skozi ta podkast? Se zdaj lažje tudi sami pogovarjate o seksu?

Ogromno sem se naučil. Mislil sem, da vem veliko o tem, kako različni ljudje dojemajo spolnost in kakšne so njihove dileme. S tem podkastom pa sem še bolj spoznal, kakšno srečo sem imel kot najstnik, ki se spoznava s spolnostjo. Doma sem vedno imel potrpežljive sogovornike, ki so odgovorili na vsako vprašanje, ki se mi je porodilo, in bili pripravljeni poslušati vsako misel, ki sem jo imel. Še več, pogosto se je na moji mizi znašla knjiga z odgovorom, še preden se mi je vprašanje porodilo. Najstniki in mladi, ki nimajo te sreče, so veliko dlje v dvomih in imajo veliko dilem v povezavi z užitkom pri seksu. V podkastu različni strokovnjaki govorijo o svojih študijah in izkušnjah pri delu z ljudmi vseh starosti in usmerjenosti.

Osebni arhiv
Igralca Domen Valič in Manca Dorrer sta kot raziskovalca Luka in Eva že s prvo epizodo navdušila poslušalce, Domen pa priznava, da se je skozi ta radijski podksat veliko naučil.

Trenutna situacija je (ponovno) zaprla gledališča, ustavila snemanja. Kako sami doživljate ta koronačas, kako ostajate pozitivni?

Ostati pozitiven in kreativen, samo to nam ostane. Med karanteno sem veliko pisal in dokončeval scenarije za nov projekt, o katerem še ne morem govoriti. Pravzaprav mi je ta mir zelo koristil, ker sem se lahko po dolgem času skoncentriral samo na en projekt. Ko nisem pisal, sem pa »bluzil«, jasno. Tudi »bluziti« je treba znati.

Gledali smo vas kot televizijskega voditelja, v serijah in gledališču. V kateri od teh vlog najbolj uživate?

Rad imam vse žanre in kanale, skozi katere sem lahko ustvarjalen kot igralec, ampak najljubše mi je še vedno gledališče. Energija, ki se vzpostavi med igralci na odru in gledalci v parterju, je neponovljiva in vsakokrat drugačna. To mi najbolj ustreza, obožujem spontanost. Za zdaj še ne morem povedati, kje se bom pojavil, lahko pa povem, da bo zabavno. No, upam, da vam bo. (smeh)