Zabava

Vlado Kreslin je letošnji Ježkov nagrajenec

M. V.
22. 10. 2020, 11.31
Posodobljeno: 22. 10. 2020, 11.42
Deli članek:

Kreslina odlikuje blag, a tudi treznejši samoironični humor.

Osebni arhiv
Vlado Kreslin

Na razpis za nagrado, ki jo že dvaintridesetič podeljuje RTV Slovenija z željo, da bi vzpodbudila izvirne dosežke in nagradila opuse v zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo žlahtni tradiciji Ježkovega duha, je prišlo več izjemno kvalitetnih predlogov. Po skrbnem pregledu, vsebinski razpravi in odgovornem tehtanju o izvirnosti kandidatov z različnih področij delovanja se je žirija na koncu odločila, da Ježkovo nagrado za leto 2020 prejme glasbenik, pesnik, skladatelj in kantavtor Vlado Kreslin.

Predsednik žirije Slavko Hren je v obrazložitvi med drugim poudaril, da Kreslin, glasbenik, skladatelj, ljudski trubadur – kantavtor, pisec besedil in poezije, občasno tudi književni avtor in igralec v gledališču, pred televizijskimi kamerami in na filmu, že več kot štirideset let s svojim delovanjem pušča izjemen pečat v programih nacionalnega radia in televizije, v širši slovenski kulturi in je v marsičem pravi nadaljevalec duha Franeta Milčinskega Ježka. In ljubljenec občinstva. Že desetletja iz leta v leto, iz dneva v dan živimo v objemu njegove glasbe, verzov, prepoznavnega vokala in vrednot, ki so hvalnica svetu, ki ga je prehodil skoraj v enem dihu, svetu, v katerem bi rad ostal za zmeraj. Postal je ljubljenec širokega občinstva, posluša ga staro in mlado, mesto in podeželje, intelektualci in preprosti ljudje. Kot nekoč Ježka. In tudi številne Kreslinove pesmi so skoraj ponarodele. Spomnite se samo Tiste črne kitare, Od višine se zvrti in tudi najnovejše Vse se da.  

"Če je Kreslin – pevec trdno zvezan s specifično prekmursko grenko-sladko melanholijo, če toliko njegovih pesmi zaznamuje nekoliko razčustvovano hrepenenje po odnosih, krajih in časih, v katere se po vsem sodeč ni mogoče vrniti, pa Kreslina – pesnika v odnosu do preteklega odlikuje blag, a tudi treznejši samoironični humor," so še zapisali.

Vlado Kreslin je zanesljivo avtor, ki nedvomno žlahtno sledi tradiciji Ježkovega izročila in s svojim avtorskim delom prinaša v slovenski kulturni prostor duh svobode, solidarnosti, tolerantnosti in radosti življenja.