Počitnice

Kraljevi par zaradi ogorčenja javnosti nazaj po enem dnevu

J.P.
19. 10. 2020, 08.32
Posodobljeno: 19. 10. 2020, 08.35
Deli članek:

Njune počitnice v Grčiji niso bile prav dolge.

Reuters
Nizozemski kralj Viljem-Aleksander s kraljico Maximo

Po tistem, ko je nizozemska vlada državljane pozvala, naj zaradi pandemije novega koronavirusa ostanejo doma, sta v petek na počitnice v Grčijo odletela kralj in kraljica. Ogorčenje javnosti jima je počitnice precej skrajšalo.

Kralj Viljem-Aleksander in kraljica Maxima sta se na Nizozemsko vrnila že po enem dnevu, torej v soboto. Kot sta dejala v izjavi, so se ju dotaknile intenzivne reakcije nizozemskih državljanov, zato sta se odpovedala preostanku dopusta.

Zakonca sta odpotovala ravno, ko so na Nizozemskem uvedli nove ukrepe za preprečevanje širitve novega koronavirusa. V okviru teh so bila odsvetovana tudi nenujna potovanja, niso pa bila prepovedana. Odzval se je tudi nizozemski premier Mark Rutte, ki je dejal, da bi se moral prej vmešati v načrte kraljevega para. Zato je on tisti, ki je prevzel odgovornost, saj nizozemska monarhija ne upravlja z državo, ministrstvo za splošne zadeve pa je tisto, ki je odgovorno za besede in dejanja kraljeve družine. Glava tega ministrstva pa je premier.