DVOJNI INTERVJU

Tina in Tanja: »Upava, da se bo kak moški tudi prepoznal!«

N.S.
18. 10. 2020, 20.21
Deli članek:

V mengeškem Špas teatru se pripravljajo na novembrsko premiero nove komedije Večno samska, ki sta jo napisali Tina Gorenjak in Tanja Kocman.

Dejan Nikolič
Tina Gorenjak in Tanja Kocman

Z obema damama smo ob kavi poklepetali na eni od jutranjih vaj, kjer sta nam zaupali nekaj sočnih podrobnosti.

Skupaj sta se lotili pisanja nove komedije Večno samska, kar pa ni vajin prvi skupni projekt, kajne? Kaj vse sta že zakuhali?

Tina: Vse razen kuhanja. (smeh) Skupaj sva stali kot standuperki na majhnih in velikih odrih, skupaj sva vodili največjo Emo do zdaj, snemali oddaje, prepevali, plesali, se režirali, bili dobrodelni – na prireditvah seveda. Ni, da ni.
Tanja: Skupaj sva se tudi goli sončili na Korčuli. Od tod tudi vsa inspiracija. (smeh)

Tokrat sta se lotili kuge 21. stoletja, samskosti. Je to res nekaj slabega, da si zasluži vzdevek kuga?

Tanja: Ne da je to nekaj tako slabega, se pa velikokrat v naši družbi tako obravnava. Pri ženskah je večinoma tako, da če je po določenem letu samska, se vedno znova poraja vprašanje, ali je z njo kaj narobe, ali je tako zahtevna, medtem ko je tip pač samo volk samotar, ki si rad vsak dan izbere nov plen. 

Dejan Nikolič
Tina Gorenjak in Tanja Kocman

Predvidevam, da sta obe še vedno samski – trenutno?

Tina: Jaz sem večno samska, Tanja pa srečno sanjska.
Tanja: Sanjsko samska, samsko sanjska. Kdo bi vedel pri nama. (smeh)

In se s tem obremenjujeta?

Tanja: Bi rekla, da ne. Ampak mislim, da sva se malo izdali s tem, ko sva na to temo napisali kar predstavo. (smeh)

Ampak pravita tudi, da čeprav včasih za zjokat', je samski stan ena velika komedija!

Tina: Seveda je komedija. Se vam ne zdi smešno, da sva midve samski? 

Od kod sta črpali material za predstavo? Kako sta izluščili, kaj je dober material in kaj ne? Ker kolikor vaju poznam, bi lahko sicer predstava trajala tudi nekaj ur ...

Tina: Material sva črpali iz najboljših virov, iz svojih neverjetnih odisejad v iskanju pravega moškega. Najtežje je bilo krajšati besedilo, da ne bi bila predstava celonočno srečanje z gledalci. Imava pač dolgoletne in bogate izkušnje na to temo. Se pa že zdaj veseliva Večno samske, 5. del. (smeh)

Dejan Nikolič
Tina Gorenjak in Tanja Kocman

V ekipi ste same ženske, poleg vaju še režiserka Tijana Zinajić, kostumografka Mateja Benedetti in tako naprej, plesni prvak Arnej Ivkovič je edini moški. Ste bile prizanesljive do njega?

Tina: Izbrale smo PRAVEGA moškega, ki ne le, da lahko prenaša mene (po odru in drugače), temveč zna tudi kaj odigrati, pristaja mu vsaka obleka, pleše, koreografira, je ustvarjalen, talentiran in dobrovoljen. Arnej res obvlada vse. Vse nas in vse situacije. 

Se bojita tudi, da se bo kdo v predstavi prepoznal? Glede na vse zmenke, ki bodo opisani ...

Tanja: Ne da se bojiva, upava, da se bo. In, da se bo iz tega kaj naučil. Ali pa – da ga bodo prepoznale vsaj potencialne bodoče in se mu bodo izognile. Ni za kaj. (smeh)

Za konec pa še: kako bi vsaka na kratko napisala ženitveni oglas za drugo?

Tina: Čarobno očarljiva, ljubka in strastna, praktična (zna kositi travo), ultrasposobna, lepa znotraj in zunaj, najbolj zabavna gospodična v deželi tej, išče pravega moškega, ki bo predvsem vedel, kaj hoče. Po možnosti njo, točno takšno, kot je! Naklonjenost do razvajenih psov je zaželena, če ne celo nujna.

Tanja: Zgovorna, nasmejana in kreativna rakica čaka moškega, ki bi se z njo pomikal naprej po čereh ljubezni. Če si pripravljen na popotovanje z žensko, ki je sicer vsemu sama kos, a bi včasih raje bila tvoja sinička, če znaš ceniti iskreno osebnost in se ne bojiš prave ženske, potem ne oklevaj. Oklevaj samo, če te je strah, da bo zaradi popolnega tebe morala zaključiti z igranjem predstave Večno samska.