Deset let je minilo, odkar je premagala raka dojk

"Glasna sem zato, da me slišijo tudi mlajše ženske"

Eva Jandl
16. 10. 2020, 20.20
Posodobljeno: 16. 10. 2020, 21.52
Deli članek:

Deset let je minilo, odkar je Jana Koteska premagala raka dojk, praznovala pa je na najlepši mogoči način: z dvomesečnim sinom Vranom v rokah.

Zarja Jana
Že dva meseca je Jana mamica in pravi, da ima letos kljub »hecnemu« letu res veliko razlogov za praznovanje in da sin ne bi mogel izbrati boljšega časa, da bi prišel na svet.

Pri 26 letih je manekenka in notranja oblikovalka Jana Koteska zbolela za rakom dojk, po zmagi nad boleznijo pa aktivno deluje v boju proti raku z ozaveščanjem in širjenjem neusahljive pozitivne energije. »Hitro je minilo, verjetno zato, ker se mi je mudilo živeti ... Zagotovo je to ena največjih zmag in vredna 'praznovanja' vsak dan,« pravi Jana. Zakaj se je odločila spregovoriti o svoji bolezni, biti tako glasna? »To je bil zame kot sprostitveni ventil, ki mi je pomagal, da nisem tega bremena držala le zase. Potem ko je bilo najhuje za mano, sem bila glasna zato, da sem dobila pozornost mlajših žensk, ki verjetno mislijo – tako kot sem mislila jaz – da se nam mladim kaj takšnega ne more zgoditi. Vseeno je namreč dobro, da si pozoren na svoje telo že zgodaj.« Ženskam, ki so se pred kratkim srečale z diagnozo rak dojke pa svetuje: »Zelo je težko biti pameten, ker je vsaka ženska zgodba zase, zagotovo pa velja, da je to za vsakogar, ki se sreča s takšno diagnozo, najpomembnejši življenjski projekt, v katerega mora verjeti z vsako celico svojega telesa, najti moč v sebi, okolici in se od tistega trenutka dalje postaviti na prvo mesto.«

IME JE KELTSKEGA IZVORA

Jana je svojo obletnico zaokrožila na najlepši mogoči način, saj je pred dvema mesecema rodila sina. S partnerjem Ivom Ilcem sta zanj izbrala nenavadno ime Vran. »To je bilo eno in edino ime, ki nam je bilo všeč. Brskalnik pravi, da je keltskega izvora in ima zelo pozitivno razlago, kar me privlači. Več kot dva meseca se že družimo in veselim se vsakega naslednjega dne,« o svežem materinstvu pravi Jana.