Nova rasa

FOTO: Saj veste, slikarja Hitler in Karlstein

N.S.
30. 9. 2020, 07.00
Deli članek:

Pretekli konec tedna je oder Male drame slavnostno zaznamovala krstna uprizoritev satirične drame avtorja in režiserja Matjaža Zupančiča Nova rasa, v kateri igrajo Bojan Emeršič, Jurij Zrnec, Saša Tabaković, Barbara Cerar in Gregor Baković.

Mediaspeed
Izvrstna igralska zasedba Drame je navdušila na premieri satirične predstave Nova rasa.

Najnovejša igra Matjaža Zupančiča in predstava satirično obravnavata zgodbo o dveh mladih slikarjih, Adolfu Hitlerju in Viktorju Karlsteinu, ki bi se rada vpisala na dunajsko akademijo za likovno umetnost, a jima ta podvig ne uspe.

Mediaspeed
Zadovoljna s premiero: ravnatelj Drame Igor Samobor in režiser Matjaž Zupančič

Veliko pozneje, leta 1944, sta oba v Berlinu. Hitler je medtem postal firer (Gregor Baković), Karlstein (Bojan Emeršič) pa znanstvenik, ki za potrebe Wehrmachta, oboroženih sil nacistične Nemčije, konstruira novi monstruozni bitji v moški in ženski podobi. Markus (Saša Tabaković) in Heidi (Barbara Cerar) bosta zmagovito orožje v času, ko nacisti izgubljajo na vseh frontah, hkrati pa sta Viktorjevo umetniško delo. Prvi pogoj za uspešnost tega eksperimenta naj bi bil, da so deli teles, ki sestavljajo novi kreaturi, arijskega porekla, kar pa se izkaže za težavo, saj leta 1944 v Berlinu čistega »arijskega materiala« ni več na pretek in tako pride do usodne napake. Izvrstna igralska zasedba je več kot navdušila gledalce, ki jih sicer zaradi koronaomejitev ni smelo biti veliko v dvorani, so pa zato imeli premiero kar dva večera. »Fantastični so bili! Od Jurija Zrneca do hitlerskega Gregorja Bakovića. Kapo dol vsem igralcem, ki so še enkrat znova potrdili, da so zares kralji svojega poklica. Režija, scenografija, tematika predstave, kostumi in vse skupaj pričarajo pravo ozračje, da se gledalci lahko vživimo v satirični nastanek tako imenovane nove rase,« je povedala ena od obiskovalk premiere v Mali drami.

Mediaspeed
Bojanu Emeršiču sta med prvimi čestitala žena Viktorija in sin Tibor.

Mediaspeed
Priljubljeni igralec Jurij Zrnec.