glasba ji je vedno pomagala

Tereza Kesovija: "Nikoli se ne bom upokojila, pela bom do zadnjega"

Eva Jandl
28. 9. 2020, 20.20
Posodobljeno: 28. 9. 2020, 21.27
Deli članek:

Tereza Kesovija ne miruje, po pesmi iz karantene je izdala že novo pesem. Pevka, ki je posnela prek tisoč singlov, se je spomnila svojih težkih začetkov in časa, ko se je preselila v Francijo.

osebni arhiv
Danes legendarna pevka pravi, da bo pela do zadnjega diha in da se nikoli ne bo upokojila.

Hrvaška pevka Tereza Kesovija ne miruje, izdala je novo pesem z naslovom Ima te, ki jo je ustvarila v času sprostitve ukrepov zaradi epidemije. Še med karanteno, spomladi, pa je presenetila z nepričakovanim sodelovanjem. Z reško skupino LET 3 je namreč posnela duetin potrdila, da je še vedno zelo vitalna in aktivna, polna življenjske energije in pozitivizma. Za novo pesem je prepričana, da se bo zasidrala v srca njenih oboževalcev. »Pesem je zelo čustvena, ta pesem je kot molitev, še vedno dobim kurjo pot vsakič, ko jo slišim. V vsako črko odpetega teksta sem vložila ogromno čustev.« V svoji bogati glasbeni karieri je Tereza izdala več kot 50 albumov in posnela okoli 1000 singlov. Kot je povedala, ji v življenju ni bilo lahko: mama ji je umrla, ko je bila stara komaj mesec dni. Oče se je znova poročil, a bili so siromašni. Najprej je pela v zboru, nato pa obiskovala glasbeno šolo, kjer se je učila flavte. »Oče je prodal svinjo, da mi je lahko kupil flavto. Pozneje sem diplomirala na glasbeni akademiji – iz flavte,« je pripovedovala.

FRANCOSKA PUSTOLOVŠČINA

V svojih mlajših dneh pa je glasbena diva iz Dubrovnika, ki je bila zelo uspešna na domačih tleh, nastopila na Evroviziji za Monako. Leta 1965 se je namreč preselila v Francijo in začela prepevati pesmi v francoščini. Na Evroviziji je nastopila dvakrat: leta 1966 je zastopala Monako in leta 1972 Jugoslavijo. Kot je razkrila za hrvaške medije, si je princesa Grace Kelly želela, da bi kneževino Monako na Evroviziji predstavlja prav Tereza, čeprav je princ Rainer želel na Evrovizijo poslati pevko Isabelle. »'To je ona, ona je zmagovalka,' je rekla Grace Kelly. Pozneje sem jo šla pozdravit in rekla mi je: 'Danes sem jaz vaš prijatelj, če me potrebujete, mi javite,'« se je srečanja s princeso spominjala Tereza. Na koncu je princ želji svoje soproge vendarle popustil in takrat 28-letna Tereza je tako na Evroviziji leta 1966 zastopala Monako. Na žalost pa ni dosegla pričakovanega rezultata, saj ni dobila niti ene točke, zadnje mesto je delila s predstavnikom Italije Domenicom Modugnom, sicer avtorjem evrovizijskega hita Volare.