Vmešavanje v volitve?

VIDEO: Princ Harry in Meghan sta si privoščila hudo kršitev - kršitev, ki bi ju lahko stala nazivov

R.T.
23. 9. 2020, 16.23
Posodobljeno: 23. 9. 2020, 22.20
Deli članek:

Prekršila sta načelo politične nevtralnosti.

Profimedia
Princ Harry in Meghan Markle

Princ Harry in njegova Meghan Markle sta spregovorila o prihajajočih ameriških predsedniških volitvah ter s tem prekršila kraljevi protokol, ki zahteva strogo politično nevtralnost. Sussekška sta namreč Američanom posredno dala vedeti, da bi morali voliti proti trenutnemu predsedniku Združenih držav Amerike Donaldu Trumpu.

Iz Buckinghamske palače so sporočili le, da zakonca nista več delujoča člana kraljeve družine.

Vojvoda je volivcem na srce položil, naj zavrnejo sovražni govor, dezinformacije in spletno negativnost, vojvodinja pa je predsedniško dirko imenovala za »najbolj pomembne volitve našega časa«. Harry je sicer priznal, da 3. novembra še ne bo imel volilne pravice. Kakorkoli že – čeprav ga nista imenovala, je po izrečenem mogoče soditi, da sta se postavila na stran demokratskega kandidata Joeja Bidna.

Šla sta predaleč

Piers Morgan, urednik medija Daily Mail, je ob tem zapisal, da je to za člana britanske kraljeve družine nesprejemljivo obnašanje. Kraljevi biograf Robert Jobson pa je dal vedeti, da bi bilo za Sussekška bolje, da se, glede na poslovno in politično agendo, ki jo imata, odpovesta vsem kraljevim nazivom, s čimer bi se Harry in njegov sin Archie umaknila iz vrste prestolonaslednikov. Tako bi se, je dejal Jobson, izognili dodatni zmedi.

Harry je po nazivu namreč še vedno član britanske kraljeve družine, torej ni »zgolj« državljan. Za predstavnika Združenega kraljestva pa, tako nekateri komentatorji, ni primerno, da komentira predsedniške volitve v Združenih državah Amerike.