na poti na koncert

Dan, ko je tragična nesreča vzela basista Aljošo Buho in prekinila sanje članov Crvene jabuke

R.T.
18. 9. 2020, 09.27
Posodobljeno: 18. 9. 2020, 10.34
Deli članek:

Prvo turnejo je prekinila huda prometna nesreča, ugasnili sta življenji dveh članov skupine Crvena jabuka.

Facebook - Aljoša Buha in memoriam
Aljoša Buha leta 1977

Na današnji dan, 18. septembra leta 1986, je v Jablanici v Bosni in Hercegovini prišlo do hude prometne nesreče, v kateri so bili udeleženi člani jugoslovanske glasbene skupine Crvena jabuka, ki deluje tudi danes.

Na kraju nesreče je preminil basist skupine Aljoša Buha, ki se je rodil  leta 1962. Starša Krsto Buha (iz Bosne in Hercegovine) in Vida Tribušon (iz Slovenije) sta se spoznala v slovenski prestolnici in se poročila še v študentskih letih, Aljoša pa je nato odraščal v Zenici. Leta 1985 se je pridružil takrat novoustanovljeni skupini Crvena jabuka. Že debutni album je skupino izstrelil med zvezde, na sporedu je bila prva samostojna turneja. Turneje nikoli ni bilo. Na poti na koncert v Mostarju je namreč prišlo do nesreče, ki je vzela življenje mladega Aljoše. 

Pevec in kitarist Dražen Ričl Zijo je hudim poškodbam podlegel po nesreči v bolnišnici in sicer 1. oktobra 1986. 

Ostali trije člani (klaviaturist Dražen Žerić, bobnar Darko Jelčić in kitarist Zlatko Arslanagić) so eno leto kasneje posneli drugi album "Za sve ove godine" in ga posvetili umrlima članoma. Iz prve postave članov skupine je do danes v skupini ostal še Dražen Žerić.