ŠKANDAL

Je njene pisateljske kariere res konec?

N.S.
17. 9. 2020, 20.40
Posodobljeno: 17. 9. 2020, 21.53
Deli članek:

Potem ko se je slavna britanska pisateljica, ki je ustvarila Harryja Potterja in postala ena najbogatejših Britank, znašla v nemilosti oboževalcev zaradi izjave na twitterju, jo zdaj čaka nov škandal.

Profimedia
Zaradi najnovejše knjige je njena pisateljska kariera zelo ogrožena.

J. K. Rowling je namreč znova tarča kritik, in sicer ob izdaji nove knjige, kriminalnega romana Troubled Blood. Ta pripoveduje o detektivu, ki lovi transspolnega serijskega morilca, po besedah kritikov in oboževalcev pa naj bi bila zgodba žaljiva do skupnosti LGBTQ. Spomnimo, v preteklosti je 55-letna pisateljica že večkrat izrazila mnenje o transspolnih ljudeh. Junija je zaradi zapisov na twitterju postala tarča kritik transspolnih aktivistov in drugih uporabnikov družbenih omrežij. V svoji objavi se je obregnila ob frazo »osebe, ki imajo menstruacijo« in ustvarila tvorjenke, s katerimi je besedo ženska spojila z besedami maternica, mevža ter blato.

OBOŽEVALCI SO OSTRI DO NJE

Kot kaže, se je Rowlingova z novo knjigo spet znašla v škandalu, zato mnogi menijo, da je njene zlate pisateljske dobe konec. S tem se strinjajo tako kritiki kot oboževalci. Znani britanski kritik Jake Kerridge je ostro napisal: »Človek se vpraša, kakšne bodo kritike glede stališča Rowlingove o transspolnih vprašanjih v knjigi. Moralni nauk bi lahko bil: nikoli ne zaupajte moškemu v ženski obleki.« Pisateljica je med drugim v zgodbo vključila veliko stereotipov, recimo, da so transspolni ljudje nasilni in nestabilni. Na družbenih omrežjih je tako znova sprožila polemike med oboževalci, ki že množično širijo simbol smrti njene pisateljske kariere, ki jo je ustvarila s čarovniškimi zgodbami o Harryju Potterju. Sicer pa tudi britanski mediji niso naklonjeni njeni novi knjigi, zato Rowlingovo čaka še kar nekaj napornih dni in neprespanih noči.