PREMIERA

FOTO: Temačna zgodba o morilski princesi

N.S.
16. 9. 2020, 21.25
Deli članek:

V Mestnem gledališču ljubljanskem smo obiskali slavnostno premiero pravljičnega muzikala Turandot. Glasbo je spisal Laren Polič Zdravič, ki je predstavo označil za mračnjaški gotsko-neoklasičen rock muzikal, v glavni vlogi pa blesti Viktorija Bencik Emeršič.

M24
Odlična igralska zasedba novega muzikala v MGL

Turandot, muzikal po libretu Jere Ivanc, ki ga je režirala Jana Menger, pripoveduje zgodbo o ljubezni, časti in današnjem pogledu na odnos moški-ženska.

M24
Glavni igralki Viktoriji Bencik Emeršič sta čestitala tudi sin Tibor in mož Bojan Emeršič.

Tudi v tokratnem, sodobnem muzikalu princesa Turandot, ki jo igra Viktorija Bencik Emeršič, ubija svoje snubce oziroma to zanjo počne rabelj, ki je nestereotipno ženska – igra ga Karin Komljanec. Vendar pa ne gre za nerazumna dejanja. Turandot namreč snubce postavlja pred preizkušnje – ubijalske avtomate in nerešljive uganke – zato, ker želi najti človeka, ki ji bo kos. Obenem je Jera Ivanc ohranila tudi motiv, ki ga je uporabil že Puccini: maščevanje svoje prednice, ki jo je na poročno noč mož posilil in umoril.

M24
Avtor glasbe, odličen Laren Polič Zdravič, v družbi ponosnega očeta Svetozarja Poliča

Avtorsko glasbo za muzikal je ustvaril Laren Polič Zdravič, ki je poudaril, da je nastal gotsko-neoklasičen rock muzikal, ki se spogleduje tako z opero kot z rockom in celo metalom. Avtor glasbe se ni ukvarjal s Puccinijevo opero Turandot oziroma je uporabil zgolj en osemtaktni citat. Tik pred koncem uprizoritve je Kalafov song Nihče ne spi. To je edino mesto, kjer citira Puccinija z znanim motivom arije Nessun dorma iz opere Turandot. Želel je ustvariti nekaj povsem avtorskega, ne da bi »grešno« prearanžiral karkoli iz ene najbolj znanih oper na svetu. Operno delo je torej citiral le v znameniti in ganljivi melodiji »refrena« omenjene arije – kot nekakšen »cukrček« tega muzikala. V vlogi Kalifa nastopa Gregor Gruden. Poleg omenjenih v predstavi igrajo še Mirjam Korbar, Tina Potočnik Vrhovnik, Filip Samobor, Nataša Tič Ralijan, Lara Wolf, Voranc Boh, Boris Kerč in Jure Henigman.

M24
Na premieri ni manjkal niti Lado Bizovičar, ki je poklepetal s piarovko MGL Simono Belle.