RAZVELJAVITEV

Rajko je menil, da brez njega Novih fosilov ni

Eva Jandl
22. 8. 2020, 20.28
Deli članek:

Sanji Doležal, Marinku Colnagu in Vladimirju Kočišu Zecu ne bo treba na sodišče zaradi uporabe imena Novi fosili, saj je sodišče razveljavilo tožbo pokojnega Rajka Dujmića, ki so ga ta teden pokopali v Aleji velikanov v Zagrebu.

Facebook
Rajko z ženo Snežano, ki je po pisanju hrvaških medijev neutolažljiva.

Ob nenadni smrti glasbenika in skladatelja Rajka Dujmića (65), avtorja mnogih uspešnic in dolgoletnega člana skupine Novi fosili se je pojavilo tudi vprašanje, kaj se bo zdaj zgodilo z njihovim sporom na sodišču. Leta 2014, ko je v skupini prišlo do razdora, tudi zaradi Rajkove odvisnosti, je kot lastnik imena sprožil postopek proti ostalim trem članom, Sanji Doležal, Marinku Colnagu in Vladimirju Kočišu Zecu ter jim prepovedal uporabo imena skupine in izpeljank iz njega. Leta 2016 je trgovsko sodišče izdalo začasen ukrep, ki velja do pravnomočnosti sodbe, in jim prepovedalo uporabo imena Nova fosili. Obravnava na sodišču naj bi se zgodila 14. oktobra, tam pa je Rajko želel zahtevati svoj delež kot četrti član skupine za vse nastope ali pa uporabo imena skupine v zameno za plačilo, saj je menil, da Novih fosilov brez njega ni.

PREPOVED LE NA HRVAŠKEM

Sanja, Marinko in Vladimir Zec se s tem niso strinjali. »Žalostno je, da nam doma, na Hrvaškem, ne dovoli uporabe imena in da se je zato podal na sodišče,« nam je na pomlad povedal Marinko, ko je skupaj z Vladimirjem Zecem obiskal Radio Aktual, Sanja pa nam je povedala, da na plakatih vedno zapišejo, da izvajajo uspešnice Novih fosilov, in da nastopajo kot Marinko, Sanja in Zec, ne pa kot Novi fosili. Kot nam je takrat povedala, je šlo za prepoved uporabe imena le na Hrvaškem, medtem ko so v tujini trije člani skupine lahko nastopali kot Novi fosili – veliko so nastopali v Avstriji, Italiji in drugih okoliških državah. »Za to njegovo obnašanje krivim droge,« nam je še povedal Vladimir Zec in dodal, da so se razšli predvsem zaradi Rajkove razvade, saj se je bilo takrat menda nemogoče pogovarjati z njim. Sodišče v Zagrebu pa je zdaj pohitelo in po Dujmićevi smrti prekinilo postopek ter tako po šestih letih vendarle končalo spor. Rajko je zaradi posledic prometne nesreče umrl 4. avgusta.