Na policah ni več prostora

6 vprašanj Vesni Milek

Sonja Javornik / Revija Zarja Jana
1. 8. 2020, 18.11
Posodobljeno: 1. 8. 2020, 18.11
Deli članek:

Voditeljica, pisateljica in novinarka Vesna Milek je v teh dneh v tiskarno pospremila svojo novo knjigo Ogledala. Sicer pa postavna dama upa, da si tega poletja ne bo zapomnila samo po izrednih ukrepih, temveč tudi po kakšnih čudovitih počitnicah, ki jih bo preživela s svojim najstniškim sinom Aleksandrom.

Mediaspeed
Vesna Milek

Ste morda med tistimi ženskami, ki imajo vedno pri sebi ogledalo?

Imam poseben odnos z ogledali, priznam. Najbrž smo ga dobili že s pravljicami, ki so nas učile – na eni strani, kako pomembna je lepota, in kako je nečimrnost vedno kaznovana. Razen v dobi instagrama in selfijev (nasmešek). Ogledala vidim v očeh drugih, lepo se je videti v očeh tistih, ki te prepoznajo; ni pa fino, ko v drugih vidiš odsev sebe, kakršnega nočeš. A tudi mi smo ogledala, odsev vsega, kar se nas dotakne; čudovitih knjig, slik, predstav in srečanj z ljudmi.

Vaša nova knjiga Ogledala, ki izide avgusta, bo ravno prav velika, da jo lahko nosimo s seboj. Bi jo priporočili za poletno branje?

V njej je toliko nostalgičnih zapisov in odsevov o hrepenenju, s katerim je, kot vemo, pogosto povezano morje, pa zgodb o različnih oblikah ljubezni, o ustvarjalnosti, melanholiji in sreči, pa seveda o srečanjih z ustvarjalci, pesniki, glasbeniki, gledališčniki, filozofi, da se mi zdi čudovit sprehod po zadnjih desetih letih dogodkov, ki so nas navdihovali. Poleg tega lahko vsak dan prebereš dve ali tri zgodbe, ki zagotovo navdihnejo, zato je res idealna za poletne dni. 

Ste kdaj šteli, koliko knjig preberete na leto? Ali poleti izbirate lahkotnejše žanre?

Ne, ne štejem. Morala bom pa počasi šteti, koliko jih kupim. Na policah ni več prostora. Spadam med tiste redke, ki želijo knjigo, tudi če so jo že prebrali, imeti doma na polici, da jo še kdaj vzamejo v roke, jo posodijo prijateljem … Samo junija sem prebrala vse nominirance za Delovo nagrado za najboljši roman kresnik, od Cestnikovega zgodovinskega romana Sonce Petovione, preko nenavadnega romana Jirija Kočice Izvirnik, pa Norhavs na vrhu hriba Suzane Tratnik, čudovit roman o odraščanju Sebastijana Preglja V Elvisovi sobi in seveda nagrajeni roman Veronike Simoniti Ivana pred morjem ter njeno novo zbirko kratkih zgodb Fugato; pa potem Brucknerjev Ledeni teden, po katerem je Polanski posnel film Grenki mesec, Blatnikov novi roman Luknje, ki govori prav o tem tesnobnem času, v katerem smo, pa čeprav ga je pisal mnogo prej … Eleno Ferrante sem že drugič vzela v roke, iz čistega hrepenenja  … Maja Gal Štromar Ženska drugje … Skratka, kar precej. Ne berem vsak mesec toliko.

Imate radi poletje, sonce in vročino?

Poletje ja, sonce ja, vročino pa čedalje manj, sploh ker se zdi, da jo bomo bolj ali manj preživljali v vroči Ljubljani.

Imate za dopust raje popoln oddih v hotelu, kjer vas strežejo, ali prisegate na bolj adrenalinski dopust?

Adrenalina, tistega, ki je povezan s stresom, imam v svojem življenju že preveč. Najraje bi odšla na samotno plažo v hiško in pisala. Ker si daljši dopust vedno privoščim s sinom, moram misliti tudi na socialno življenje najstnika, tako da … 

Kakšno je in bo to poletje za vas?

Mislim, da si nihče ne upa z gotovostjo trditi, kakšno poletje nas čaka. V tesnobo me spravlja, da so zdaj zaradi novih ukrepov vprašljivi še tiste kulturne prireditve, predstave in kino na prostem, manjši koncerti, literarni večeri in dogodki, ki dajejo poletju barve in živost.

Več zanimivih vsebin si preberite v novi izdaji revije Zarja Jana.

Zarja Jana
Zarja Jana