Bil je Titov pionir

Thomson trdi, da so mu to podtaknili: označil ga je za neprimernega in brutalnega

J.P.
23. 7. 2020, 10.56
Posodobljeno: 23. 7. 2020, 11.07
Deli članek:

Ker se čuti prevaranega, je stvari vzel v svoje roke.

Profimedia
Marko Perković - Thompson

Hrvaški pevec Marko Perković – Thompson (53) je na svoji spletni strani objavil avtorizirani intervju, ki ga je dal za nemški Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ta se, tako Thompson, ni držal dogovora. Namesto intervjuja je objavil »analizo«, zaradi česar se hrvaški pevec čuti prevaranega.

V intervjuju je med drugim pojasnil, da je v 90. letih prejšnjega stoletja nastopal po celi Evropi – povsod, kjer je mogoče najti Hrvate. In da koncerti niso bili prepovedani, bil je le medijski pritisk in širjenje laži, je dejal. Pritiski naj bi po njegovih besedah temeljili na domnevi, da širi sovraštvo in poziva k nasilju, čeprav tega v njegovih pesmih ni, trdi. Prepoved koncerta ga je tako doletela le v Sloveniji.

Dejal je tudi, da se komunizma spominja kot brezobzirnega sistema za vse tiste, ki ga niso marali. »Vsi, ki so mu kljubovali ali mu kakorkoli nasprotovali, so končali v zaporu in bili maltretirani in zlorabljeni,« je dejal in dodal, da je njegov oče po prihodu iz Nemčije, kjer si je služil kruh, s prijatelji zapel domoljubno pesem in zaradi tega končal v zaporu.

Kot vsi drugi je tudi on bil Titov pionir. Takrat druge izbire ni bilo, dejal pa je tudi, da niti niso vedeli, kaj to predstavlja. Starejši so to vedeli, a temu niso smeli nasprotovati.

Spominja se tudi, da v šoli na verižicah niso smeli nositi križev, niti izpričevati svoje vere. Če se tega niso držali, je sledilo maltretiranje, je dejal Thompson.

Zanikal je, da je za Hrvate to, kar je za Srbe Svetlana Ražnatović – Ceca. Sicer pa so ga navdihnile glasbene skupine, kot so AC/DC, Guns N'Roses ter Iron Maiden. Te dni pa največ posluša Foo Fighters in Nightwish.

Pozdrav »Za dom spremni« v pesmi Čavoglave se mu ne zdi sporen. Po njegovih besedah gre za bojni krik, uporabljan v različnih zgodovinskih obdobjih. Je pa zatrdil, da nikdar ni pel pesmi Jesenovac i Gradiška Stara – to naj bi mu »podtaknili« novinarji. Besedilo se mu zdi odvratno: »Obsojam ga! Ne le, da je neprimerno, tudi brutalno je.«

Celotni intervju si lahko preberete na tej povezavi.