Ameriški raper

FOTO: Kanye West pred množico negodoval in jokal: priznal, da je želel splaviti hčerko

R.T.
20. 7. 2020, 08.41
Posodobljeno: 20. 7. 2020, 09.06
Deli članek:

Še vedno ni povsem jasno, ali Kanye West dejansko kandidira za predsednika Združenih držav Amerike.

Profimedia
Legitimna predsedniška kandidatura ali zgolj promocija?

Po tistem, ko je ameriški raper Kanye West naznanil svojo udeležbo na letošnjih ameriških predsedniških volitvah, je kampanjo tudi začel. Zborovanje v Charlestonu v Južni Karolini je bilo, tako BBC, »neortodoksno«.

43-letni West je kandidat tako imenovane »rojstnodnevne stranke«. Politične odločitve je stresal kar iz rokava in si privoščil več daljših negodovanj – na tapeti sta se znašla tako splav kot Harriet Tubman.

Profimedia
Legitimna predsedniška kandidatura ali zgolj promocija?

Zborovanje v Charlestonu še vedno ni dalo odgovora na vprašanje, če gre za legitimno kandidaturo ali zgolj za promocijo. Dodatni dvom je zasejal s sobotnim tvitom, ki je, kot kaže, vseboval seznam sklad za novi album.

Tekle solze

West je pred zbrane stopil brez mikrofona; nosil je jopič, kakršnega nosijo varnostniki, na zatilju pa je imel »zabrito« letnico 2020. Publiki je moral večkrat zabrusiti, naj bo tiho, da je lahko odgovarjal na vprašanja poslušalcev.

Profimedia
Legitimna predsedniška kandidatura ali zgolj promocija?

Profimedia
Legitimna predsedniška kandidatura ali zgolj promocija?

Ko je začel govoriti o splavu, so ga premagale solze, saj bi ga skoraj doletela ta usoda, ker je bil njegov oče preveč zaposlen. Nato je dodal: »Skoraj bi ubil svojo hčerko … Tudi če bi se Kim po tem govoru od mene ločila, je na svet spravila North, čeprav sem temu nasprotoval.« Vseeno bi moral splav po njegovem mnenju ostati zakonit, dodal bi le finančno podporo za matere – kot je dejal, bi morala vsaka dobiti milijon dolarjev. »Svobodni bomo le, če bomo ubogali zapovedi, ki smo jih dobili za obljubljeno deželo,« je dejal West. »Splav bi moral biti zakonit, ker veste zakaj? Zakon tako ali tako ni od Boga, kaj je torej zakonitost?«

Privoščil si je tudi monolog o Harriet Tubman, ameriški borki za osvoboditev sužnjev iz 19. stoletja. Dejal je, da jih dejansko ni osvobajala, ampak jih »silila delati za druge belce«. Prisotni nad to izjavo niso bili navdušeni.

Solze so ga premagale tudi, ko je spregovoril o svoji materi, ki je leta 2007 umrla zaradi zapletov pri lepotnem posegu.

Nekaj rokov je že zamudil

West, ki je svojo kandidaturo napovedal 4. julija (na dan praznika ameriške neodvisnosti), je v več zveznih državah že zamudil rok za uvrstitev na glasovanje, za uvrstitev v drugih pa še potrebuje dovolj podpisov. Prejšnji teden so se mu vrata za glasovanje odprla v Ohlahomi. Da bi se to zgodilo tudi v Južni Karolini, mora danes do 18. ure po lokalnem času zbrati 10.000 podpisov.