zgodovinski trenutek

Brazilka se je rodila kot deček, sedaj krasi naslovnice priznanih revij

R.T.
14. 7. 2020, 08.19
Posodobljeno: 14. 7. 2020, 08.23
Deli članek:

Prvič v zgodovini naslovnico ameriške revije Sports Illustrated krasi transseksualna manekenka Valentina Sampaio.

Instagram (osebni profil)
Valentina Sampaio

23-letna brazilska manekenka Valentina Sampaio se je kot prva transseksualna manekenka znašla na naslovnici priljubljene ameriške revije Sports Illustrated. 

Valentina je že leta 2017 krasila naslovnico pariške izdaje modne revije Vogue in lani postala prva transseksualna manekenka, ki jo je za svojo linijo perila in oblačila najela znana blagovna znamka Victoria’s Secret. Gre za pomembni mejnik, saj je pred časom nekdanji direktor marketinga Ed Rezek pri Victoria’s Secret izjavil, da takšne manekenke ne sodijo k njim.

Valentina je ob uspehu zapisala, da gre za zgodovinski trenutek, izredno pomemben za celotno transseksualno skupnost. "Biti transseksualna oseba pomeni tudi soočanje z zaprtimi vrati ljudskih src in umov," je ob tem dodala 23-letnica in za Sports Illustrated pisala tudi o smrti transseksualnih posameznikov v Braziliji. "Gre za prelepo državo, ki pa beleži najvišji odstotek zločinov in umorov ljudi iz transskupnosti". Kot poroča britanski časnik Guardian je bilo lani po svetu ubitih 330 transeksualcev ali nebinarnih oseb (oseba, ki se ne identificira v okviru binarne spolne delitve: torej ne kot ženska ne kot moški), kar 130 od teh jih je umrlo v Braziliji.

23-letnica se je zahvalila reviji za "razumevanje, da je le človek". V 56 letih od prve izdaje je ravno revija Sports Illustrated med zvezde izstrelila nekatere sedaj znane obraze. Valentina se je tako pridružila lepoticam, ki so se že znašle na naslovnici revije, med drugim tudi manekenkama Heidi Klum in Tyri Banks